Mainos

Lyon Ranskassa kylpee valossa

Kaupunki yrittää samalla myös säästää energiaa. Lyonin perustamaan valokaupunkien verkostoon kuuluu myös Jyväskylä.

Ranskan toiseksi suurimmassa kaupungissa Lyonissa on jälleen jokajoulukuinen Valon juhla. Jopa kaupungin sillat ovat nyt valaistu koristeellisesti. Tänä vuonna rakennuksia valaistaan myös 3D-tekniikan avulla. Kuvassa oleva Fourvièren Basilica on kauniisti valaistu, mutta onko valaistus yliampuva, jos kirkko muistuttaa joidenkin mielestä jo Prinsessa Ruususen linnaa.

Valon juhlaa on vietetty Lyonissa jo yli 150 vuotta. Kaupunki on silti onnistunut vähentämään sähkönkulutustaan.

- Vanhojen 40-wattisten lamppujen vaihto 7-wattisiin energiansäästölamppuihin pienensi sähkönkulutusta yhden kuudesosan, kertoo kaupungin julkisista valoista vastaava Antoinr Bouchet esimerkkinä.

Lyon on perustanut myös verkoston niiden kaupunkien välille, jotka nimittävät itseään valokaupungeiksi. Tämän LUCI-yhdistyksen ("Lighting Urban Community International") tarkoituksena on saada valaistuksen avulla viihtyisämpi pimeän ajan kaupunkiympäristö ja esimerkiksi tarjota valosuunnittelijoille tietoa ja apua urbaanien ympäristöjen valaisemisessa. Verkostoon kuuluu Lyonin lisäksi mm. Jyväskylä, Göteborg, Bryssel, Moskova ja Shanghai.

Lyonin Valon juhla oli alun perin uskonnollisen juhlan perinne, joka alkoi jo yli 150 vuotta sitten. Perinne alkoi Neitsyt Marian patsaan paljastamisesta Fourvièren kukkulalla, jolloin useita rakennuksia valaistiin. Myös kaupunkilaiset aloittivat tuolloin kynttilöiden polttamisen ikkunoilla.

Nykyään juhlaan osallistuu nelisen miljoonaa turistia.

(MTV3-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.