Lyly povaa risaista työmarkkinakierrosta

Tulevasta työmarkkinakierroksesta voi tulla hyvinkin risainen, povaa Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.).

Hän esittää vuosi sitten solmitun raamisopimuksen jatkamista vuodella, mutta työnantajien Elinkeinoelämän Keskusliitossa ajatukselle ei lämmetä.

Lyly sanoi SAK:n valtuustossa Nurmijärven Kiljavalla, että vaikean talous- ja työllisyystilanteen takia ja varsinkin työttömyyskehityksen katkaisemiseksi Suomeen tarvittaisiin erityinen työllisyyssopimus.

– Mielestäni meidän pitäisi hoitaa ensin kesken olevat asiat raamisopimuksesta ja jatkaa nykyistä raamisopimusta ja sen pohjalta tehtyjä työehtosopimuksia yhdellä vuodella ja nykyisillä sisällöillä, Lyly esitti.

Työllisyyssopimuksessa olisi mukana myös valtion toimia kasvun vauhdittamiseksi. Työnantajien olisi pidättäydyttävä irtisanomisista. Sen tekemisen yhteydessä, esimerkiksi ensi keväänä, neuvoteltaisiin jatkovuoden sopimuskorotuksesta.

Samaan aikaa Helsingissä koolla olleen EK:n edustajiston syysseminaarin yhteydessä työnantajajärjestön uusi toimitusjohtaja Jyri Häkämies piti vuotta työllisyyden kannalta riittämättömänä aikana.

– Mitä tulee raamisopimuksen jatkoon, niin realiteetti on se, että nyt edetään vientiliittojen aloittaessa liittokohtaista tietä. Sehän tapahtuu tässä lähikuukausina. Sopimuksethan ovat päättymässä vasta ensi syksynä ja siitä myöhemmin, Häkämies sanoi.

Raamisopimus päättyy lokakuun lopussa

Raamisopimus päättyy ensi vuoden lokakuun lopussa, jolloin päättyvät ensimmäiset siihen kuuluvista työehtosopimuksista. Koska raamisopimuksella jatkettiin sopimuksia kesken kauden pääsääntöisesti 25 kuukaudella, osa päättyy vasta vuonna 2014.

Lylyn mukaan SAK ja sen liitot ovat aloittaneet perusteellisen valmistautumisen seuraavaan kierrokseen hyvissä ajoin.

– Palkankorotusten lisäksi olennaisia asioita ovat työhyvinvoinnin edistäminen, muutosturvaan ja epätyypillisiin työsuhteisiin liittyvien ongelmien ratkaiseminen, henkilöstön edustajien aseman parantaminen, harmaan talouden torjunta, osaamisen kehittäminen sekä kasvun ja työllisyyden lisääminen, Lyly listasi valtuustolleen.

EK:n penseys ei Lylyä lannistanut, vaan hän sanoi STT:lle, että keskustelua jatketaan, sillä työnantajapuolella ei ehkä ole vielä ymmärretty esityksen koko sisältöä.

– Tässä on haluttu viestiä sitä, että yritetään yhdessä ratkaista tämä kriisi, haetaan työllisyyteen yhdessä keinoja. Mutta jos tämä väline ei kelpaa, niin sitten pitää hakea toisia teitä ja tästä voi tulla hyvin risainenkin kierros, Lyly varoitti.

Koulutuskiista ratkaistava ensin

Sekä Lyly että useat SAK:n valtuuston jäsenet painottivat raamisopimuksessa sovitun kolmen päivän koulutusoikeuden toteuttamista. EK:n hallitus torjui asian viime kesänä.

– Samalla EK syyllistyi oikeastaan vielä pahempaan: se rikkoi työmarkkinaosapuolten välisen luottamuksen. Luottamuksen siihen, että yhdessä sovittuja asioita kunnioitetaan ja sopimuksia noudatetaan. Tähän emme ole tottuneet suomalaisessa yhteiskunnassa, Lyly huomautti.

Lyly muistutti, että palkansaajapuoli on jo antanut koulutuskiistan sopimiselle lisäaikaa. Asian pitäisi olla ratkaistu ennen seuraavaa neuvottelukierrosta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat