Lyhytpinnainen ei jaksa kirjaklassikoita lomallakaan

Kirjan lukeminen onnistuu myös autossa

Mitä voisi lukea kesälomalla esimerkiksi autossa, kun kirkuvat lapset ovat hetkeksi nukahtaneet huoltoaseman pihalla ja aikaa on keskimäärin kaksikymmentä minuuttia?

- Vanhemmille suosittelisin Merete MazzarellanIllalla pelataan Afrikan tähteä. Se on oiva kuvaus lapsen ja vanhemman ristiriitaisesta suhteesta. Teksti on myös helppolukuista, jos on kiire, sanoo Akaan kaupunginkirjaston erikoiskirjastonhoitaja Arja Laine.

- Tuota kirjaa voi kyllä suositella kaikille, sillä kaikki ovat jonkun lapsia ja aihetta käsitellään ihanan kirpeästi, pohtii Laine.

Kiireiselle kirjastolainaajalle Mazzarellan uusin ei ole paras valinta, koska kirjaa joutuu jonottamaan.

Toisaalta tätä kirjaa kannattaa lukea nimenomaan lomalla:

- Työkaverini luki sitä kirjaa juuri eilen ja on nyt väsynyt, koska kirja imaisi mukaansa täysin, sanoo Laine.

Kevyttä ja syvällistä: Anna Gavalda

Hyllyjen perällä pölyttyvistä kirjahelmistä Arja Laine poimii Alexandra FullerinEi hunningolle tänään – Afrikkalainen lapsuuteni –kirjan.

- Kirja kertoo englantilaisesta naisesta, joka on elänyt lapsuutensa Afrikassa. Meillä Akaan kirjastossa tämä on aina paikalla - ei ole kovin lainattu kirja.

Paksut kirjat painavat lomakassissa.

Matkalaiselle ja lomalaiselle hyviä valintoja ovat myös äänikirjat, joissa on tosin suppeahko valikoima.

Esimerkiksi autoilevalle sopii Anna GavaldanViiniä keittiössä –äänikirja.

Gavaldan lyhyet ja ytimekkäät tarinat missä tahansa muodossa palkitsevat lukijoita, jotka kaipaavat kevyttä, mutta samalla syvällistä lukemista.

Arkisia seikkailuja suomalaisittain

Vähemmän tunnetuista suomalaiskirjoista kirjastonhoitaja Arja Laine suosittelee Maarit VerrosenSaari kaupungissa.

- Verrosen kirjat ovat hyviä ja tiiviitä, eli erinomaisia vaativalle lomalaiselle. Ehkä hieman scifiin päin on tyylijaji hänen kirjassaan.

- Sari Vuoristo on toinen melko tuntematon, mutta hyvä kirjailija. Säätiedotus merenkulkijoille. Siinä on novelleja merestä ja rakkaudesta. Sopii kesään, kuvailee Laine.

- Ja jos vähänkään on viehtymystä puutarhanhoitoon, niin yksi päiväkirjamainen helposti luettava ihana kirjailija on Maija Asunta-Johnston. Hän kertoo kirjoissaan naisen arjesta, mm. siitä, mitä tapahtuu, kun nainen ostaa itselleen talon Unkarista.

Lue myös:

    Uusimmat