Mainos

Lyhytkin univaje koettelee terveyttä

Jo muutaman yön perättäinen univaje voi olla vaaraksi ihmisen terveydelle. Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa viitenä peräkkäisenä yönä nukutut neljän tunnin yöunet vaikuttivat jo ihmisen immuunipuolustukseen.

Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Harri Aleniuksen mukaan tilanne ei parantunut edes kunnon yöunien jälkeen.

- C-reaktiivinen proteiini, joka ollaan liitetty aikaisemmin monennäköisiin tulehdusvaikutuksiin sekä sydän- ja verisuonitauteihin, lisääntyy univajaisen viikon jälkeen. Ja vaikka koehenkilöt nukkuvat perään normaalisti viikonloppuna, se ei laske vaan ikäänkuin jatkaa nousuaan, Alenius kertoo MTV:n uutisille.

Univajetta aiheuttavat muun muassa stressi, ylityöt, vuorotyöt sekä epäsäännölliset työajat. Tutkimusprofessori Alenius korostaa, että terveelliset elämäntavat ja kunnon yöunet arkenakin ovat erittäin tärkeitä.

- Sellaiset vanhat hyvät kultaiset säännöt kuin nuku hyvin, syö hyvin, liiku, älä läträä liikaa alkoholin kanssa, ne ovat varmasti erittäin hyviä. Univajeisen viikon jälkeen pitäisi pitää muut riskitekijät ja muut epäsäännöllisyydet minimissä, Alenius arvioi.

Tutkimuslaboratorioissa seurattiin, kuinka liian lyhyet yöunet muuttavat nuorten miesten terveydentilaa. Työterveyslaitoksen ja Helsingin yliopiston tutkimukseen osallistuneet olivat terveitä nuoria miehiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.