Lyhytkestoinen terapia riittävä vain osalle potilaista

Lyhytkestoiset terapiat ovat tuloksellisia masennus- ja ahdistusoireiden hoidossa. Tuoreesta selvityksestä käy kuitenkin ilmi, että vain vajaa puolet potilaista parani vuoden aikana.

Tutkimuksen mukaan lyhytkestoinen terapia vähentää merkittävästi masennus- ja ahdistusoireita. Hoitomuoto on riittävä kuitenkin vain osalle potilaista: vajaa puolet parani vuoden aikana lyhytterapian aloittamisesta.

Helsingin Psykoterapiaprojektissa tutkittiin kahden lyhytterapian ja yhden pitkäkestoisen psykoterapian vaikuttavuutta masennustilojen ja ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa. Lyhytterapioista mukana olivat voimavarasuuntautunut eli ratkaisukeskeinen terapia ja lyhytkestoinen psykodynaaminen psykoterapia.

Molemmat lyhytterapiat kestivät noin puoli vuotta. Hoitokäyntejä oli ensin mainitussa terapiassa enintään 12 ja toisessa 20. Pitkässä terapiassa hoitokäyntejä oli 2-3 viikossa noin kolmen vuoden ajan. Potilaiden vointia seurattiin viiden vuoden ajan hoidon aloittamisesta.

Ei merkittäviä eroja

Kahden lyhytterapiamuodon välillä ei havaittu merkittäviä eroja vuoden seurannan aikana. Osa potilaista hyötyi selvästi sekä lyhyestä psykodynaamisesta psykoterapiasta että voimavarasuuntautuneesta terapiasta. Vuoden seurannan jälkeen silti noin puolet kärsi edelleen oireistaan sekä oman että asiantuntijan arvion mukaan.

Voimavarasuuntautuneessa terapiassa keskeistä on ongelmien määrittely ja potilaan kannustaminen löytämään toimivat ratkaisut ongelmiinsa. Psykodynaamisessa psykoterapiassa terapeutti määrittelee potilaan kanssa keskeiset ristiriita- ja ongelma-alueet, joita terapiassa selvitellään.

Tutkimuksessa oli mukana 326 Helsingin seudulla asuvaa 20-46-vuotiasta avopotilasta, jotka kärsivät masennustilasta tai ahdistuneisuushäiriöstä. Projekti on Kelan, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin, Biomedicum Helsinki -säätiön, Kuntoutussäätiön ja Kansanterveyslaitoksen yhteistyötutkimus, joka alkoi vuonna 1994 ja valmistuu 2006.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat