Mainos

LVM: Venäjän autokuljetuksia rautateille

Nykyisin valtaosa autoista kuljetetaan venäläisillä rekoilla maanteitse.

Autojen kuljetus Venäjälle siirtyy entistä enemmän rautateille. Liikenne- ja viestintäministeriö arvioi, että noin kolmannes autokuljetuksista hoidetaan lähivuosina junalla. Nykyisin valtaosa autoista kuljetetaan venäläisillä rekoilla maanteitse.

Siirtyminen rautatiekuljetuksiin tulee mahdolliseksi, kun Moskovaan valmistuu autokuljetusten tarvitsema terminaali ja sopivia vaunuja saadaan riittävä määrä.

Rakennusneuvos Juhani Tervalan mukaan junakuljetukset ovat tulossa aiempaa kannattavammiksi myös sen vuoksi, että autojen myynti on siirtymässä Venäjällä yksittäisiltä myyjiltä suuryrityksille. Ne tarvitsevat nykyistä suurempia automääriä kerrallaan.

Venäjä tuo autoja Suomen satamien kautta, josta ne kuljetetaan valtaosin rekoilla rajan yli. Rekkakuljetusten lisääntyminen on herättänyt viime aikoina huolta, koska maanteiden onnettomuusvaara on kasvanut.

Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen antoi helmikuussa Tervalalle tehtäväksi löytää keinoja turvallisempien junakuljetuksien edistämiseksi. Tervala luovutti selvityksensä tänään.

Maantiekuljetusten etuna on, ettei Suomi peri tiemaksuja. Sen sijaan junat maksavat rataverkon käytöstä ratamaksua, rataveroa ja oikoradan investointimaksua. Tervala esittää, että Suomi voisi edistää junakuljetuksia alentamalla väliaikaisesti ratamaksua kuten on jo tehty Vartiuksen raja-aseman transitoliikenteessä.

Välttyvät veroilta

Venäläiset rekat välttyvät myös polttoaine- ja arvonlisäveroilta, sillä autot tankataan Venäjän puolella. Rekkojen verottoman polttoaineen määrää voitaisiin rajoittaa 200 litraan, kun nyt venäläisillä autoilla ei ole mitään rajoituksia.

Tervalan mukaan autonkuljetusrekkojen määrä lisääntyy, vaikka junakuljetukset lisääntyisivät kolmannekseen. Syynä ovat Venäjän nopeasti kasvavat markkinat.

Haittojen vähentämiseksi valtatie 7:ää pitäisi parantaa pikaisesti. Tullien pitäminen auki ympäri vuorokauden tasoittaisi liikenteessä kulkevia rekkajonoja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.