Luzhkov puolustaa kiisteltyä Dzerzhinskin patsashankettaan

Moskovan kaupunginjohtaja Juri Luzhkov on puolustanut kiisteltyä aloitettaan Feliks Dzerzhinskin patsaan palauttamisesta paikalleen. Dzerzhinski perusti Neuvostoliiton salaisen poliisin KGB:n edeltäjän Tshekan.

14-tonninen monumentti poistettiin Moskovan keskustasta elokuussa 1991, kun vanhoillisten vallankaappausyritys kuivui kokoon. Sen jälkeen se on seisonut puistossa, jonne siirrettiin muitakin neuvostojohtajien patsaita. -En ole luopunut ideasta ja haluaisin painottaa, että kyse on omasta aloitteestani, Luzhkov sanoi toimittajille.

Venäläisviestimet ovat ristineet hankkeen Luzhkovin "syntymäpäivälahjaksi" lokakuussa 50 vuotta täyttävälle presidentti Vladimir Putinille, joka aloitti uransa KGB:ssä. Luzhkov kaavaili, että patsaskysymys voitaisiin ratkaista paikallisessa kansanäänestyksessä.

Ihmisoikeusjärjestöt sekä joukko poliitikkoja ja taitelijoita ovat arvostelleet hanketta jyrkästi. Patsashankkeen vastaiseen adressiin on kerätty 100 000 nimeä.

Tutkimuslaitos VTsIOM:in kyselyn mukaan enemmistö moskovalaisista sallisi patsaan pystyttämisen entisen KGB:n, nykyisen FSB:n päämajan eteen kivenheiton päähän Kremlistä.

Hanketta käsiteltiin eilen myös parlamentin alahuoneessa duumassa, missä liberaalikansanedustajat kutsuivat sitä "loukkaukseksi niitä miljoonia viattomia venäläisiä kohtaan, jotka joutuivat vainojen kohteeksi".

Ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet myös Putinin vaitonaisuutta. -Emme voi kuvitella, että Saksan liittokansleri ei protestoisi, jos Berliinin kaupunginjohtaja päättäisi pystyttää muistomerkin Gestapon päällikölle. Täällä se on mahdollista, neuvostoaikaisen toisinajattelijan Andrei Saharovin muistoa vaalivan säätiön johtaja Juri Samodurov napautti.

Rautaisena Feliksinä tunnettu, sukujuuriltaan puolalainen Dzerzhinski johti salaista poliisia sen verisimpinä - vuoden 1917 bolshevikkivallankumousta seuranneina - vuosina. Tshekan ja sen seuraajien uhrien kohtalon selvittely jatkuu edelleen. Pietarin lähellä kaivettiin elokuussa esiin ensimmäiset ruumiit joukkohaudasta, jossa lepää mahdollisesti jopa 30000 teloitusten uhria.

(MTV3-STT-Itar-Tass-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat