Mainos

Luxemburgin pääministeri Suomeen

Luxemburgin pääministeri Jean-Claude Juncker vierailee tänään ja huomenna Suomessa valmistelemassa ensi viikon EU-huippukokousta. Tänään ohjelmassa on illallistapaaminen pääministeri Paavo Lipposen (sd.) kanssa. Varsinaiset keskustelut käydään huomenna, jolloin Juncker tapaa myös presidentti Martti Ahtisaaren.

Huippukokous pidetään ensi viikon perjantaina ja lauantaina Luxemburgissa. Tärkeimmät kokouksessa ratkaistavat kysymykset liittyvät EU:n tulevaan itälaajentumiseen ja talous- ja rahaliitto Emuun. EU-maat eivät vielä ole sopineet, miten jäsenyysneuvottelut hakijoiden kanssa aloitetaan ja miten varmistetaan, että myös ensimmäiseltä kierrokselta karsiutuneet hakijamaat saavat riittävää tukea ja varmuuden siitä, että heidän tiensä unionin jäsenyyteen ei ole nousemassa pystyyn.

EU-johtajat pohtivat myös sitä, miten unionin rahoitusta, maatalous- ja aluepolitiikkaa pitäisi muuttaa, jotta laajentumishankkeesta selvittäisiin. Emun tiimoilta pitäisi sopia, miten talous- ja rahaliittoon liittyvät maat voivat pitää yhteistä neuvonpitoa talouspolitiikasta. Ulos jäävät neljä maata Ruotsi, Tanska, Britannia ja Kreikka ovat tyytymättömiä siihen, etteivät Emuun menossa olevat maat halua päästää niitä keskusteluihinsa mukaan.

Suomen ja Luxemburgin välillä ei ole merkittäviä näkemyseroja näistä kysymyksistä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.