Mainos

Luvattu vallanvaihto Gorissa kääntyi ammuskeluksi

Venäjän joukkojen on ollut tänään määrä vetäytyä raskaasti pommitetusta Gorin kaupungista ja päästää georgialaiset sotilaat ottamaan alue haltuunsa.

- Näimme kuitenkin paikalla omin silmin kuinka hanke kaatui sekasortoon, summittaiseen ammuskeluun ja vuorille iskeneeseen kranaattituleen, kertoo MTV:n kirjeenvaihtaja Mirja Sipinen.

Goriin johtava tie oli jo aamulla suljettu alueen asukkailta. Sen sijaan toimittajat päästettiin sulkujen läpi. Tienvarret olivat täynnä georgialaisia sotilaita ja säännöllisin välein poliisit tarkastivat autoja ja matkustajien henkilöllisyyspapereita. Lehdistökorttia näyttämällä pääsi helposti sulkujen läpi.

Venäläistankit Gorin edustalla

Venäläiset odottivat toisella puolella lähellä Gorin kaupunkia.

Panssarivaunut olivat sulkeneet tien kaupunkiin ja venäläissotilaat valvoivat sisäänmenoteitä. Pienelle aukiolle oli kerääntynyt poliiseja, sotilaita, tarkkailijoita, toimittajia sekä avustusjärjestöjen edustajia, muun muassa YK:n pakolaisjärjestön työntekijöitä.

Tilanne oli rauhallinen ja odottava, useimmat odottivat venäläisten avaavan tien ja päästävän odottavat joukot ja avustustyöntekijät kaupunkiin.

- Odotamme käskyjä siitä mitä tehdään, yksi venäläissotilas kertoi ennen kuin joukkoja kiellettiin sanomasta toimittajille mitään.

Eräs venäläissotilaista sanoi omien miestensä tietävän mitä tehdä, mutta ossetialaismiehistä hän ei ollut varma. Yhtäkkiä tilanne riistäytyi käsistä.

Maastopukuun pukeutunut mies otti esiin aseen ja osoitti sillä lähimpiä toimittajia. Syntyi sekasorto, jossa kaikki pakenivat huutaen ja juosten kauemmaksi. Kaaoksen keskeltä kuului muutamia laukauksia.

Maastopukuiset miehet hajottivat myös yhden auton, joka myöhemmin hinattiin pois alueelta. Toiset sotilaat katsoivat vierestä. Miesten kansallisuus ei käynyt ilmi.

- Näitä helvetin hulluja on joka paikassa, yksi venäläissotilaista ehti sanoa lähimmille siviileille samalla, kun toimittajat ja avustustyöntekijät pakenivat poispäin.

- Tässä vaiheessa useimmat autot poistuvat, myös me. Pian myös ympäröiviltä vuorilta alkoi näkyä ja kuulua kranaattitulen ääntä ja lähistöltä nousi savupatsaita. Tien varteen oli poistuessamme ilmestynyt runsaasti lisää georgialaisia sotilaita, Sipinen kertoo.

Tuoreimpien tietojen mukaan venäläiset valmistautuvat vetäytymiseen jälleen huomenna.

(MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.