Mainos

Luvaton vierailu langattomassa verkossa laitonta

Kuva: EPA/RAINER JENSEN

Naapurin langattoman internet-yhteyden käyttö tulkitaan jatkossa rikokseksi. Turun hovioikeus linjasi asiaa tänään, kun se tuomitsi miehen sakkoihin suojaamattoman verkon käytöstä. Jos päätös aikanaan tulee osaksi rikoslakia, lain valvonta on asiantuntijan mukaan käytännössä mahdotonta ja monissa tapauksissa tulkinnanvaraista.

Langattomat verkkotukiasemat yleistyvät suomalaiskodeissa nopealla tahdilla. Käytännössä tukiasema on lisälaite laajakaistaan, jonka avulla nettiä voi käyttää langattomasti vaikkapa kannettavalla tietokoneella tai puhelimella. Tukiasema toimii radioaalloilla, joten oman netin tulee lähes väistämättä jakaneeksi lähinaapureille, mikäli yhteyttä ei erikseen suojata. Hovioikeuden linjaus salaamattoman verkon käytöstä on ongelmallinen, sillä on olemassa myös vapaaseen käyttöön tarkoitettuja avoimia verkkoja, sanoo tietoturva-asiantuntija Erkko Skantz Symantecista.

-Käytännön haasteena on tietysti se, että miten voi tunnistaa, että onko tämä nyt sellainen verkko, jota ei saa käyttää vai saako tätä käyttää, hän sanoo.

Moni voi käyttää toisen verkkoa jopa tietämättään.

-Esimerkiksi käyttöjärjestelmän valmistajat ovat pyrkineet siihen, että langattoman verkon käyttö olisi mahdollisimman helppoa. Jos ei ymmärrä tietotekniikasta paljoa ja se kone kyllä huolehtii, että automaattisesti kytkeytyy lähimpänä olevaan verkkoon ja sitä kautta on mahdollisuus hyödyntää verkkoa, oli se sitten sallittua tai ei, selittää tilanteen hankaluutta Skantz

Kaksipiippuinen juttu

Satunnaisilta verkonkäyttäjiltä hovioikeuden linjaukselle löytyy sekä ymmärrystä että kritiikkiä.

-Onhan se ihan oikein siinä mielessä, että kumminkin jos on suojaamattomia verkkoja, niin kaikki pääsee näkemään mitä siellä tapahtuu, ottaa Toni Österlund kantaa

-Sinänsä se kuulostaa hieman hölmöltä, jos kuitenkin siihen on mahdollisuus suojata ne yhteydet joka tapauksessa, että entä jos vaikka se verkon pitäjä haluu jakaa sen, sanoo puolestaan Anton Laihi.

-Musta se on ihan kohtuullinen asia, tottakai jokaisen pitäis itse huolehtia siitä oman verkkonsa suojaamisesta, mutta ei se silti asiallista ole toisten verkkoja mennä käyttämään, sanoo Tanja Pirhonen.

Turun hovioikeuden tämänpäiväinen tuomio toi nelikymppiselle miehelle 48 euron sakot lievästä luvattomasta käytöstä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.