Mainos

Luvassa vaikeat hallitusneuvottelut – viikko ei ehkä riitä

Suomen seuraava hallitus on tarkoitus nimittää tehtäväänsä torstaina 19. toukokuuta, ellei matkaan tule mutkia.

Eduskuntaryhmien puheenjohtajien hahmotteleman alustavan aikataulun mukaan hallitusneuvottelut alkaisivat 9. toukokuuta. Neuvotteluihin on varattu koko toukokuun toinen viikko. Pääministerin vaali toimitettaisiin tiistaina 17. toukokuuta, ja tasavallan presidentti nimittäisi uuden hallituksen kahta päivää myöhemmin.

Aikataulujen pitävyys jää nähtäväksi, sillä jo hallituspohjan kokoamiseen ennakoidaan vaikeuksia. Perussuomalaisille povattu suurvoitto voi järkyttää isojen puolueiden voimasuhteita niin, ettei luontevaa hallituspohjaa löydy aivan noin vain.

Hallitusneuvottelut ovat oma lukunsa, sillä niissä joudutaan tällä kertaa hakemaan ratkaisuja isoihin ja hankaliin kysymyksiin. Asialista on karu julkisen talouden tasapainottamisesta työurien pidentämiseen, eikä valtion menoja voi lisätä poliittisten uudistusten toteuttamiseksi.

Eduskunta istuu heinäkuulle

Eduskuntavaalien siirtäminen kuukaudella aiheuttaa sen, että uuden hallituksen kokoaminen laahaa kuukauden totutusta jäljessä.

Hallitustunnustelut saadaan käyntiin pääsiäisen jälkeisellä viikolla 27. huhtikuuta. Valtiopäivien avajaisjuhlallisuudet pidetään seuraavana päivänä. Tuolloin pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) jättää hallituksensa eronpyynnön. Sen jälkeen hallitus jatkaa työtään toimitusministeristönä ja hoitaa enää vain välttämättömät hallinnolliset asiat.

Eduskunta päässee käsittelemään tiedonantoa uuden hallituksen ohjelmasta toukokuun viimeisellä viikolla. Eduskunnan viimeiset järjestäytymistoimet on tarkoitus viedä loppuun kesäkuun alkupuolella.

Kireän aikataulun vuoksi kansanedustajat eivät pääse myöskään vielä juhannuksena kesänviettoon. Eduskuntaryhmät ovat kaavailleet, että kevätistuntokausi päättyisi 1. heinäkuuta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.