Luvassa syksyn perinteinen kirjaähky – Frankfurtista odotetaan lisäpotkua

Otava esitteli tänään kirjasyksynsä satoa.

Kaikkien kustantajien tähtihetki on tiedossa 8.-12. lokakuuta, jolloin Frankfurtin kirjamessuilla esittäytyy suomalainen kirjallisuus. Kun Islanti oli teemamaana vuonna 2011, kiinnostus islantilaiseen kirjallisuuteen jatkui messujen jälkeen tasaisesti. Samankaltaista ilmiötä toivotaan nyt suomalaiselle kirjallisuudelle.

Ennakolta Saksassa ollaan erittäin kiinnostuneita mm. Juha Itkosen uudesta romaanista Ajo, joka ilmestyy 11. syyskuuta. Samoihin aikoihin ilmestyy Suomen Grantan kolmas numero, jossa esitellään nuorten suomalaisten kertojien parhaimmistoa. Nuorten kertojien nimiä ei vielä julkistettu.

Hannu Salaman neljäs teos Juhannustanssit nostatti 50 vuotta sitten kohun, joka johti jumalanpilkkaoikeudenkäyntiin. Kansa oli tuolloin kiihkeästi joko Salaman puolesta tai häntä vastaan. Juhannustanssin uusintapainosten kiistanalaiset sivut pysyivät sensuroituina peräti vuoteen 1990 saakka.

Uutuudessaan Hakemisen riemu Hannu Salama muistelee elämäänsä ja uraansa alter egonsa Harri Salmisen kautta. Jumalaa Salama ei ole Hakemisen riemussakaan jättänyt rauhaan, sillä muisteluiden ohessa hän tarjoaa kirjassa omaleimaisen tulkintansa Raamatun tapahtumista ja Jeesuksen elämästä.

Salaman oli tarkoitus esitellä teoksensa Otavan syystilaisuudessa, mutta häntä ei kuulunut paikalle. 

Esa Sariolan lokakuussa ilmestyvässä Kaikella voimallani -romaanissa mies nimeltä Litmanen syyttää päähenkilöä lapsuutensa pahoinpitelijäksi. Päähenkilö itse ei muista väitetyistä tapahtumista mitään ja pyytää internetin erikoistutkijaa selvittämään Litmasen taustoja, mikä puolestaan johtaa odottamattomiin seurauksiin.

Rikosta setvii myös häkellyttävän tuottelias Jörn Donner romaanissaan Poika ja isä. Erik ja David, romaanin poika ja isä, pysähtyvät maaseutumatkallaan metsäaukiolle, isää ammutaan ja tämä halvaantuu. Pojan yritykset selvittää tapausta johdattavat hänet syvälle isän hämärään menneisyyteen.

Sirpa Kähkönen kirjoittaa Graniittimiehessä suomalaisnuorten kohtaloista Stalinin ajan Neuvostoliitossa, ja Olli Jalonen 1970-luvun Suomesta, jossa nuori mies saa ensikosketuksensa naisiin, työelämään ja alkoholiin.

Tietokirjoja Selänteestä Haloseen ja Clintoniin

Tietokirjojen puolella ilmestyvät mm. kirjat jääkiekkoilija Teemu Selänteestä, Elisabeth Rehnistä, Tarja Halosen valtakaudesta, Hillary Rodham Clintonista ja Erkon suvusta.

Saku Tuomisen Luova järkevyys kertoo asioista, jotka voitaisiin tehdä eri tavalla ja paremmin. Tuominen kertoo inhoavansa termiä Luova hulluus, mikä onkin kieltämättä kärsinyt inflaation. Moni näppärä ja mukava oivallus kaatuu helposti byrokratiaan ja totuttuihin sääntöihin – on hyvin vaikea tehdä asioita toisin. 

Syksyllä on luvassa laadukas esikoiskirjojen syksy. Otavalta tulee kovasti kehuja saanut Pajtim StatovcinKissani Jugoslavia ja Antti Holman teatterimaailmaan sijoittuva Järjestäjä.

Gummerus ehti jo julkaista Sami Majalan Riivaajan, romaanin kirjoittamisesta ja rakkaudesta amerikkalaiseen kirjallisuuteen sekä Pasi Ahtiaisen Jokakelin miehen, humoristisen kertomuksen Niilosta, joka päättää yhtäkkiä tehdä elämässä juuri sitä, mikä häntä huvittaa. 

Teos-kustannukselta on ilmestynyt Matti Kangaskosken rikostarina Sydänmarssi ja Tammelta kertomus luontaisterapeutin valtavasta egosta. Miten esikoiset löytävät lukijansa onkin sitten kinkkisempi juttu. Monille ei käy yhtä hyvin kuin Tommi Kinnusen Neljäntienristeykselle tai Pauliina Rauhalan Taivaslaululle. Esikoisen on taisteltava mediahuomiosta ja rukoiltava innostunutta kritiikkiä. 

Lue myös:

    Uusimmat