Mainos

Luukkanen: Kun Putin ärähtää, Suomi värähtää

Kun Venäjällä jatkuu tuolileikki Vladimir Putinin ja Dimitri Medvedevin välillä, näkee dosentti Arto Luukkanen Suomen valuvan hiljalleen kohti suomettumisen aikaa.

Helsingin yliopiston Renvall-instituutin dosentti Luukkanen arvioi, että Suomessa pelätään liikaa Venäjän nykyjohtoa, erityisesti presidentti Vladimir Putinia.

- Suomalaispolitiikot ovat päätyneet takaisin tähän suomettumisen moodiin. Sehän on Putinille mukavaa, että kun naapurimaassa sormet napsahtaa, niin täällä värähtää kaikki. Suomettumisen refleksi sopii Venäjälle mainiosti. Jos Putin napsauttaa sormiaan ja me kontataan niin minä olisin ainakin tyytyväinen jos olisin hän, Luukkanen toteaa MTV3:n Huomenta Suomessa.

- Sehän on hieno ja loistava asia, pelkohan on paras tapa hallita - se, että ihmiset ovat ehdollistuneita siihen, että "apua, apua, enkö mä voi sanoa omaa ajatustani tässä". Mutta sen voin sanoa, etteivat venäläiset arvosta sitä tippaakaan, jos heiltä henkilökohtaisesti kysyy.

Poliisi pamputti tulevaisuutta

Voiko Venäjää naulita yhteen poliittiseen henkilöön tai järjestelmään, miettii Luukkanen. Valta vaihtui eilen jälleen Putinin ja Medvedevin välillä, nyt on taas Putinin vuoro olla presidentti. Putinin uskotaan nimittävän Medvedevin tänään pääministeriksi.

- Kuten viikonloppuna nähtiin, Kremlissä on valta ja voima, mutta kaduilla on Venäjän tulevaisuus, jota poliisi pamputti. Venäjä muuttuu ja järjestelmän pitää adaptoitua siihen, Luukkanen viittaa vallanvaihtoon liittyneisiin mielenosoituksiin.

Poliitisen järjestelmän sisäinen luottamus on häviämässä Venäjällä.

- Kansa pyytää poliittista minimiä, rehellisyyttä ja uskottavuutta järjestelmään. Kykeneekö Putin antamaan heräävälle keskiluokalle jotain takeita siitä, että hallinto on luottamuksen arvoinen, Luukkanen miettii.

(MTV3)

Katso Venäjä-tutkija Arto Luukkasen haastattelu: (Huomenta Suomi 8.5.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.