Mainos

Luukkainen: Opettajat eivät voi kasvattaa vanhempiakin

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen on huolissaan opettajien kasvavista opetukseen liittymättömistä velvoitteista.

Luukkainen kysyy Verkkouutisten blogissa, ollaanko opettajista jatkossa tekemässä kaiken muun työn lisäksi perhetyön tekijöitä.

– Yhä useampi vanhempi tuntuu olevan uusavuton ja tarvitsisi itse apua kodin arkirutiineiden suorittamiseen. Toisaalta monen aikuisen arki on niin työn kuormittama, ettei voimia ja aikaa enää jää riittävästi perheelle. Mutta ei kyllä opettajien tehtäviin voi kuulua perheittenkin hoitaminen ja vanhempien kasvattaminen, vaikka se usein lasta kaikkein eniten auttaisikin, Luukkainen kirjoittaa blogissa.

Luukkaisen mukaan kyse on viimeaikaisesta ilmiöstä.

– Toki tällaista on tapahtunut aikaisemminkin, mutta määrä on selvästi lisääntynyt. Vanhempaintapaamisissa ja sen tyyppisissä tilanteissa kysytään opettajaa apuun. Esimerkiksi pyydetään, että opettaja sanoisi lapselle, että hänen pitää pestä hampaansa, mihin aikaan lapsen tulisi mennä nukkumaan, opettajan pitäisi kieltää lasta roikkumasta netissä tai ohjeistaa kotiintuloajoissa.  Nämä asiat ovat perinteisesti kuuluneet ja mielestäni ensisijaisesti kuuluvat vanhemmille. Uusi ilmiö ovat myös erilaiset ruokailuun ja syömiseen liittyvät kysymykset, johon opettajien halutaan ottavan kantaa ja antavan neuvoja, Luukkainen tarkentaa blogikirjoitustaan MTV Uutisten haastattelussa.

Mikä kuuluu opettajan työhön?

Luukkainen varoittaa siitä, ettei vanhemmuus ei saa muuttua sellaiseksi, että yhteiskunnan oletetaan hoitavan monia aiemmin perheelle kuuluneita tehtäviä.

– Jos kodissa on ongelmia, ne näkyvät koulussa. Herää kysymys, että pitääkö opettajien, jotka näkevät lapsen yleisen käytöksen, tehdä tällekin asialle jotakin. Jotkut ovat esittäneet mielipiteitä, että kun opettajat havaitsevat kodissa olevia ongelmia, eikö opettajat voisi auttaa myös vanhempia. Haluan herättääkin keskustelua siitä, kuuluuko tämäkin opettajien työhön. Mielestäni kasvatusvastuu on kodeilla, mutta toki apua tarvitaan. Mutta onko se opettajien homma, mielestäni ei. Vanhempien oma vastuu ja heidän aikuisuutensa on se ykkösasia.

Luukkainen muistuttaa, että varsinaisen opetustyön lisäksi opettajan työhön kuuluu nykyisin kiusaamisen ehkäisy, erilaisten pedagogisten arvioiden tekeminen, oppilashuoltokokoukset sekä yhteydenpitoa yrityksiin ja työelämään. Opettajan tulee lisäksi arvioida jokaisen oppilaan terveydentilaa ja raportoida siitä.

Laki sen sijaan määrittää opettajan työksi opettamisen ja arvioimisen. Luukkaisen mukaan moni opettaja toivookin, että saisi vain opettaa.

– Opettajan työn ydin on oppimisen edistäminen, sitä on varjeltava ja siitä on pidettävä kiinni, Luukkainen vaatii blogissa.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.