Mainos

Lutikkahavaintoja yhä enemmän

Lude eli lutikka

Lutikka- eli ludehavaintojen määrä on kasvussa. Helsingin ympäristökeskukseen tulleiden havaintojen mukaan lutikoiden määrä on kaksinkertaistunut vuodessa. Huhti-syyskuun aikana ympäristökeskukseen tuli 35 yhteydenottoa lutikoihin liittyen.

Lutikka on 5-8 mm pitkä, litteä ja leveä syöpäläinen, joka tarvitsee ravinnokseen nisäkkäiden verta. Lutikat liikkuvat öisin. Ne jättävät verijälkiä ja tummaa ulostetta lakanoihin, patjoihin ja sängyn jalkoihin. Lutikoiden ei tiedetä levittäneen Suomessa tauteja.

Siivoaminen, hyönteismyrkyt ja hyvä hygienia purevat luteiden leviämiseen. Jos epäilee, että kotiin on päässyt luteita, kannattaa tutkia paikat, joissa lutikat yleensä majailevat. Tällaisia ovat esimerkiksi patjojen saumat, sängyn kolot, päätylevyt, tapettien reunat ja valokatkaisijat. Lutikoiden torjuntaan suositellaan ammattiapua, sillä pesien löytäminen voi olla hankalaa.

Älä jätä matkalaukkua lojumaan

Lutikat olivat yleisiä Suomessa 1950-luvulle asti. Ympäristöneuvoja Anne Helinin mukaan lutikkahavaintojen lisääntyminen viime aikoina johtuu matkailun lisääntymisestä. Helin kertoo, että lutikoita voi tulla mistä maista tahansa.

Helin neuvoo, että jos on hotellihuoneessa havainnut huolestuttavia hyönteisiä, ei kannata kotona vain jättää esimerkiksi matkalaukkua lojumaan, vaan sen voi käsitellä hyönteismyrkyllä.

Lutikkahavaintojen lisääntymiseen vaikuttaa ympäristöneuvoja Anne Helinin mukaan myös se, että ihmiset havainnoivat hyönteisiä entistä enemmän.

- Jos ulkoa lentää joku sisälle, niin kyllä niitäkin tosiaan kiikutellaan meille, että onko tää nyt joku kauhea, kertoo Helin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.