Luterilaisen kirkon panostus diakoniatyöhön kasvoi edelleen

Seurakunnat keskittyivät viime vuonna voimakkaasti diakoniatyöhön. Vuoden aikana asiakaskontakteja oli yli 925 000 eli 22 000 enemmän kuin edellisvuonna. Tiedot käyvät ilmi tuoreesta vuoden 1998 toimintatilastosta.

Seurakunnat lisäsivät diakoniatyötä Rippikoululaisten määrä pienin sitten 70-luvun Diakonian asiakkaista etenkin työikäisten osuus kasvoi. Koko kirkossa asiakkaista runsas puolet oli työikäisiä ja Helsingin hiippakunnassa kaksi kolmasosaa kaikista. Asiakaskontaktien lisäyksestä huolimatta diakoniatyön vapaaehtoisten tukihenkilöiden määrä väheni hiukan. Nyt heitä on vajaat 23 000. Työttömien ruokailuja järjestettiin 223 seurakunnassa ja ruokailukäyntejä kirjattiin runsaat 509 000. Myös päihde-, mielenterveys- ja surutyön sekä lähimmäispalvelun ryhmät keräsivät tuhansia osanottajia. Lisäksi lähes kuuteensataan vammaisryhmään osallistui noin 8 prosenttia enemmän väkeä kuin edellisvuonna.

Jumalanpalveluskäynnit vähenivät

Jumalanpalveluksissa käytiin viime vuonna lähes 7,5 miljoonaa kertaa. Viikkoa kohti laskettuna tämä tekee 3,4 prosenttia seurakuntalaisista eli runsaat 140 000 henkeä. Keskimäärin jokainen seurakuntalainen osallistui jumalanpalvelukseen 1,7 kertaa vuoden aikana.

Päiväjumalanpalveluksiin suomalaiset osallistuivat aiempaa harvemmin. Vielä vuonna 1997 käyntien määrä lisääntyi, mutta viime vuonna käynnit painuivat jälleen laskuun. Päiväjumalanpalveluksissa käytiin yli 4,5 miljoonaa kertaa, mikä on 4,3 prosenttia edellisvuotista vähemmän. Nousua kirjattiin vain ehtoolliskäyntien määrässä.

Muihin kuin päiväjumalanpalveluksiin osallistuminen lisääntyi hieman kaupungeissa ja väheni maaseudulla. Laskua oli kaikkiaan kaksi prosenttia. Muihin jumalanpalveluksiin luetaan esimerkiksi koululais-, lasten- ja sotilasjumalanpalvelukset, iltakirkot ja Tuomas-messut.

Vilkkainta jumalanpalveluksiin osallistuminen oli pienissä ruotsinkielisissä seurakunnissa ja laimeinta pääkaupunkiseudun ja Turun seudun suurissa seurakunnissa.

Iltapäiväkerhot suosiossa, rippikoululaisista kato

Lapsi- ja nuorisotyössä suurimmat paineet näyttivät kohdistuvan koululaisten iltapäiväkerhoihin. Osallistujien määrä lisääntyi lähes 53 prosentilla ja oli runsaat 11 000. Myös lasten ja vanhempien yhteiset perhekerhot lisäsivät suosiotaan noin kuuden prosentin verran.

Suurin muutos tapahtui rippikoulun käynnissä. Konfirmoitujen osuus 15-vuotiaiden ikäluokasta laskettuna putosi ensi kertaa sitten 1970-luvun puolenvälin alle 90 prosentin. Nyt rippikoululaisia oli vajaat 61 000. Rippikoululeirien suhteellinen suosio lisääntyi edelleen. Niihin osallistui yhdeksän kymmenestä rippikoululaisesta.

Pyhäkoululaisten määrä säilyi ennallaan, noin 14 prosentissa. 5-11 -vuotiaista pyhäkoululaisista tyttöjä oli enemmistö eli 61 prosenttia. Päiväkerholaisten osuus kaikista 4-6-vuotiaista sen sijaan putosi viime vuonna alle puoleen. Myös varhaisnuorten kerhojen suosio laski hieman edelleen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat