Mainos

Lupaus aselevosta rauhoitti Kiovaa - barrikadit roihuavat yhä

Ukrainassa tieto aselevosta on rauhoittanut Kiovan Itsenäisyysaukion väkivaltaisuuksia. Presidentti Viktor Janukovitsh julisti aselevon hieman ennen puoltayötä. Lisäksi presidentti on luvannut aloittaa suorat neuvottelut opposition kanssa.

Aselepo ei lopettanut levottomuuksia kokonaan. Mielenosoittajat ovat esimerkiksi polttaneet barrikadeja, joiden toiselle puolelle mellakkapoliisit ovat kerääntyneet. Kuolonuhreilta ja vakavilta loukkaantumisilta on kuitenkin tiettävästi vältytty.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kutsuu Ukrainan hallinnon ja mielenosoittajien välistä aselepoa "askeleeksi oikeaan suuntaan".

Obama ja Kanadan pääministeri Stephen Harper antoivat asiasta yhteisen lausunnon yöllä Suomen aikaan. Obama ja Harper totesivat aselevon olevan tervetullut, kunhan sopimus siitä pitää ja johtaa keskusteluihin opposition ja Ukrainan hallituksen välillä.

Obama ja Harper totesivat seuraavansa Ukrainan tilannetta tarkkaan varmistaakseen, että "sanat vastaavat tekoja".

Vastalauseena Ukrainan viimeisimmille väkivaltaisuuksille Yhdysvallat on asettanut 20 Ukrainan hallituksen jäsentä niin sanotulle mustalle listalle. He eivät voi saada viisumia Yhdysvaltoihin.

EU:n ulkoministerit kokoontuvat iltapäivällä Brysseliin neuvottelemaan pakotteista Ukrainan hallintoa vastaan. Useat EU-maat ovat jo ilmoittaneet julkisuudessa kannattavansa pakotteita sen jälkeen kun Ukrainan hallinto alkoi uudestaan tukahduttaa Kiovan mielenosoituksia väkivaltaisesti.

Esillä ovat olleet Ukrainan johtoon kohdistuva matkustuskielto sekä samojen henkilöiden eurooppalaispankeissa olevien varojen jäädyttäminen.

Ainakin 26 ihmistä kuoli ja noin 600 loukkaantui Kiovan verenvuodatuksessa tiistai-illan ja keskiviikkoaamun välillä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.