Mainos

Luovutuskielto poistui Suomen perustuslaista

Suomen kansalaisen luovuttaminen toisen maahan on vastaisuudessa mahdollista muun muassa rikoksen johdosta tai oikeudenkäyntiä varten.

Ehdoton kielto luovuttaa Suomen kansalaista toiseen maahan on poistettu perustuslaista. Eduskunta hyväksyi syksystä 2003 vireillä olleen lainmuutoksen lopullisesti tänään. Vastaisuudessa luovuttamisesta voidaan säätää tavallisella lailla.

Luovuttaminen on mahdollista rikoksen johdosta tai oikeudenkäyntiä varten sekä lapsen huoltoa tai hoitoa koskevien päätösten vuoksi. Edellytyksenä on, että henkilön ihmisoikeudet ja oikeusturva on taattu maassa, johon hänet siirretään.

Lainmuutoksen taustalla on laajentunut kansainvälinen yhteistyö rikollisuuden ja terrorismin torjunnassa. Kun lainmuutosta makusteltiin ensimmäisen kerran eduskunnassa syksyllä 2003, useampikin opposition edustaja epäili hanketta.

Nyt ainoa epäilijä oli Toimi Kankaanniemi (kd.). Hän halusi pitää muistopuheen perustuslain säädöksille, "joissa Suomen kansalaisuudelle annetaan jotakin todellista merkitystä". Kankaanniemi ei kuitenkaan esittänyt lainmuutoksen hylkäämistä.

Lainmuutos olisi saatettu käsitellä ja hyväksyä kiireellisenä jo edellisen eduskunnan aikana. Silloinen perustuslakivaliokunta oli kuitenkin sitä mieltä, että perustuslain muutokset on syytä arvioida kahdessa eduskunnassa. Niinpä silloin hyväksytty lainmuutos jätettiin niin sanotusti lepäämään vaalien yli.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.