Mainos

Luovuttajat kaikkosivat hedelmöityshoitolain myötä

Kuva: futureimagebank.com

Hedelmöityshoitolaki on vähentänyt luovutetuilla sukusoluilla tehtyjen hoitojen määrää. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sekä luovutetuilla munasoluilla että siemennesteellä tehtyjen hoitojen määrä on vähentynyt merkittävästi hedelmöityshoitolain voimaantulon jälkeen.

Hedelmöityshoitolain mukaan henkilöllä, joka on syntynyt luovutetusta sukusolusta, on 18 vuotta täytettyään oikeus saada tietoonsa luovuttajan henkilöllisyys. Laki tuli voimaan syyskuussa 2007.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämispäällikkö Mika Gissler uskoo lain lisänneen ulkomaille suuntautuvaa hedelmöityshoitoturismia

- Tässä vaihtoehtoina sitten on, että hoitoja ei tehdä ollenkaan tai sitten mennään toisiin maihin tekemään, joissa on vapaampi lainsäädäntö. Tanska, Viro ja Venäjä ovat tässä lähimmät maat, joissa näitä hoitoja voidaan tehdä, sanoo Gissler.

Hedelmöityshoidot tehdään yksityisillä klinikoilla, joilloin jolloin jokainen päättää hoitoon lähtemisestä itse. He myös maksavat hoidot ja niistä aiheutuvat kustannukset.

Vuonna 2007 tehtiin 632 hoitoa luovutetuilla munasoluilla, mikä 13 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2006. Luovutettujen siittiöiden käyttö kasvoi kuitenkin runsaalla kolmanneksella, kun aiempina vuosina määrät ovat pysyneet melko tasaisina.Oletettavasti luovutetuilla siittiöillä tehtiin vuoden 2007 alkupuoliskolla huomattavasti normaalia enemmän hoitoja lain voimaanastumista odotettaessa.

- Siinä oli yhdeksän kuukautta aikaa tehdä hoitoja ennen tätä lainsäädäntöä. Sitten kun laki tuli voimaan, luovutushoidot vähenivät. Esimerkiksi inseminaatiohoitojen määrä on vähentynyt 20 prosenttia eli joka viides, kertoo Gissler.

Luovutettujen munasolujen vähäisen saatavuuden vuoksi niillä tehtyjä hoitoja ei voitu lisätä. Myös inseminaatioissa luovutetulla siemennesteellä tehtyjen hoitojen määrä kasvoi 8,4 prosenttia, mutta väheni vuoden 2008 ennakkotietojen mukaan 21,5 prosenttia.

Kaikista luovutushoidoista ei ole vielä saatavilla vuoden 2008 ennakkotietoja. Kun kaikki tiedot tulevat Gissler arvio, että etenkin spermaluovutukset ovat vähentyneet vuoden 2006 lukuihin verrattuna noin kolmanneksella.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.