Mainos

Luottotietojen käyttöä selkiytetään

Uudistukset ovat osa hallituksen tänään hyväksymää lakiesitystä. Työantajien oikeudet työntekijöiden luottotietoihin ratkaistaan vasta myöhemmin.

Yritysten vastuuhenkilöiden luottotietojen käsittelyyn on tulossa pelinsäännöt. Niiden toivotaan helpottavan konkurssiin joutuneiden suomalaisten mahdollisuuksia jatkaa yritystoimintaa, sillä yritystoimintaan kuuluu myös epäonnistumisia.

Uudistukset ovat osa pääministeri Matti Vanhasen hallituksen tänään hyväksymää lakiesitystä. Esitys erillisestä luottotietolaista annetaan eduskunnalle huomenna. Hanke tukee hallituksen yrittäjyysohjelmaa.

Lakiesityksessä haetaan täsmennyksiä myös kuluttajien luottohäiriötietojen käsittelyyn, mutta muutokset ovat vähäisempiä kuin yritystoiminnassa. Kuluttajia koskevat vanhat määräykset siirretään uuteen lakiin. Yrityksistä säännöstöä ei vielä ole.

Laissa määritellään, miten kauan tietoja maksujen laiminlyönneistä voi säilyttää. Niihin on tulossa täsmennyksiä ja joiltakin osin lyhennyksiä.

- Velan maksaminen voisi lyhentää maksuhäiriömerkinnän säilyttämisaikaa, mutta toisaalta aikaa voitaisiin jatkaa, jos rekisteröidylle tulee uusia maksuhäiriöitä, lainsäädäntöneuvos Anna-Riitta Wallin oikeusministeriöstä selvittää.

Myöhemmin jää ratkaistavaksi, millaisia oikeuksia työantajilla on työntekijöiden luottotietojen käsittelyyn. Tämä työ tehdään työministeriössä. Välivaiheen ajan on selvittävä olemassa olevilla määräyksillä, vaikka säännöstö on osin epätarkka.

Wallin johti työryhmää, jonka linjauksiin nyt annettu esitys pohjautuu.

Ei luotettavuuden mittaamiseen

Yrityksissä on erilaisia tarpeita työntekijöiden luottotietojen tarkistamiseen. Wallinin mukaan toiveissa oli, että lakiesityksen valmistelun aikana olisi pystytty selvittämään, millaisia tarpeita todella on. Siihen ei kuitenkaan saatu rahoitusta.

- Oma käsitykseni on se, että suurin käyttäjäryhmä ovat rahoitus- ja vakuutusala. Siellä on paljon tehtäviä, joissa työntekijä tekee työnantajaa sitovia sopimuksia, Wallin sanoo.

Tällaisissa tilanteissa tietojen saanti onnistuu nykysäännöillä. Käyttöä ohjaava säännöstö halutaan kuitenkin selväsanaiseksi.

- Käytyjen keskustelujen perusteella näytti siltä, että jossain määrin on sellaisiakin piirteitä, että luottotietoja käytetään henkilön luotettavuuden arviointiin, Wallin sanoo.

Jo työryhmä katsoi, että jos on tarvetta luotettavuuden arviointiin, siihen on oma menettelynsä eli turvallisuusselvitys.

- Olisi tärkeää nostaa erilaiset tilanteet pöydälle ja katsoa, milloin halutaan tietoja (työntekijän) luotettavuudesta ja milloin kyse on työantajan varojen tai vastaavan käyttöön liittyvistä seikoista, Wallin sanoo.

Takausvastuut eri asemaan

Eduskuntaan menossa olevan lakiesityksen lähtökohta on, että henkilöt ja yritykset tulevat arvioiduksi oikein ja asianmukaisin perustein.

Lakiin tulee tiedot luottotietorekisteriin tallennettavista tiedoista eli maksuhäiriöistä. Tietoja tulee viranomaisilta ja velkojilta. Yrityksestä rekisteriin saisi liittää myös maksutapaa koskevat tiedot ja esimerkiksi luottokelpoisuudesta annetun luokituksen.

Uutta olisi se, että takausvastuut erotettaisiin omaksi ryhmäkseen rekisterissä. Niitä ei voi aina täysin rinnastaa oman maksun laiminlyöntiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.