Mainos

Luottolaitosten valvontaa lisätään

Luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten valvontaa tehostetaan. Presidentin esittelyssä tänään annettiin eduskunnalle lakiehdotus, joka yhdenmukaistaa niitä koskevaa lainsäädäntöä kirjanpitolain, tilintarkastuslain ja osakeyhtiölain kanssa.

Muutosten on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta. Taloudellista tilaa koskeva avoimuus paranee, kun vaihto-omaisuuden luonteisten arvopapereiden kirjaaminen markkina-arvoon sallitaan luottolaitoksille ja sijoituspalveluyrityksille. Lisäksi osavuosikatsausten julkaiseminen säädetään pakolliseksi kaikille pankeille.

Valvontaa lisätään, kun Rahoitustarkastuslaitos alkaa valvoa omistusyhteisöjä. Laitoksen tarkastus- ja tiedonsaantioikeus ulotetaan kaikkiin luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten määräysvallassa oleviin yrityksiin. Se saa oikeuden antaa sitovia määräyksiä sisäisestä valvonnasta ja riskienhallintajärjestelmistä.

Luottolaitos- ja sijoituspalvelulainsäädäntöä yhdenmukaistetaan kirjanpitolain, tilintarkastuslain ja osakeyhtiölain kanssa siten, että päällekkäiset säännökset kumotaan. Maallikkotilintarkastajien käyttö kielletään luottolaitoksissa.

Rahoitustarkastuksen oikeus antaa luottolaitoksille ja sijoituspalveluyrityksille tilinpäätöksiä koskevia tarkempia määräyksiä siirretään valtiovarainministeriölle.

Asiamiespostit pankkiinkin

Pankkien toimintaan esitetään myös väljennyksiä. Liikepankkien yhtiökokousta koskevat äänestysrajoitukset kumotaan. Pankkisalaisuutta väljennetään tutkimustarkoituksiin käytettävän tiedon osalta. Luottolaitokset saavat luvan toimia asiamiesposteina. Hallintoelimien jäsenet saavat suuremmat mahdollisuudet istua toisten luottolaitosten hallintoelimissä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.