Mainos

Luottokorttitietoja varastetaan netissä yhä enemmän

Keskusrikospoliisin mukaan luottokorttitietojen varastaminen internetissä on kasvussa.

– Nyt suunta on, että tiedot kaapataan käyttäjältä, joka asioi verkossa, kertoo ylitarkastaja Sari Kajantie Savon Sanomissa.

Viestintäviraston tietoturva-asiantuntija Ari Husan mukaan luottokorttien tiedot vuotavat rikollisiin käsiin useimmiten erilaisten haittaohjelmien välityksellä. Virukset ja madot tarttuvat internetistä käyttäjän kotikoneelle.

– Haittaohjelma alkaa tarkkailla käyttäjän nettiselailua. Kun ohjelma bongaa, että johonkin lomakkeeseen syötetään esimerkiksi luottokorttitietoja, ohjelma nappaa ne talteen ja välittää automaattisesti ulos.

Haittaohjelmat lähettävät tietoja ulospäin palvelimiin, jotka sijaitsevat useimmiten Itä-Euroopassa.

Useimmiten kortin myöntäjä kuittaa rikollisten käsissä syntyneet tappiot. Kun Luottokunnan vuosittainen kokonaiskorttivaihto on noin 4 miljardia euroa, väärinkäyttötappioiden osuus summasta on 0,03 prosenttia eli 1,2 miljoonaa euroa.

Luottokunnan korttiturvallisuudesta vastaavan osaston johtajan Henry Kylänlahden mukaan Luottokunnan tappiot eivät ole kasvaneet, vaikka väärinkäytökset ovat lisääntyneet. Korttiyhtiön haaviin jää noin 90 prosenttia varastetuilla korteilla tehdyistä tapahtumista, ennen kuin ne päätyvät kortinhaltijan laskuun.

Tietojärjestelmät havaitsevat esimerkiksi ajalliset ja alueelliset mahdottomuudet, eli jos samalla kortilla maksetaan puolen tunnin sisällä ruokaostokset suomalaisessa supermarketissa ja amerikkalaisessa kauppakeskuksessa.

Viime vuonna Suomen poliisille ilmoitettiin 5 000 maksukorttirikosta, 35 prosenttia enemmän kuin vuonna 2008. Tarkkaa tietoa, kuinka paljon suomalaisten luottokorttien tietoja päätyy varkaille vuosittain, on kuitenkin mahdoton antaa. Suurin osa ympäri maailmaa tehdyistä petoksista ei tule poliisin tietoon.

KRP:n mukaan luottokorttirikollisuuden arvioitu maailmanlaajuinen liikevaihto on 6–8 miljardia euroa vuodessa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.