Mainos

Luottokorttien yleistyminen vähentänyt valuutanvaihdon riskejä

Euroopan kuluttajakeskuksen mukaan euroalueelta sen ulkopuolelle matkaavan suurimmat valuutanvaihtoon liittyvät ongelmat koskevat puuttuvaa tai harhaanjohtavaa tiedottamista.

Valuutanvaihtoon euroalueen ulkopuolella olevissa EU-maissa liittyy luultua vähemmän riskejä, selviää Euroopan kuluttajakeskuksen tekemästä tutkimuksesta. Luottokortin käytön ja muiden ilman käteistä tapahtuvien ostojen yleistyminen ovat vähentäneet valuutanvaihtoon liittyviä ongelmia.

Esimerkiksi Nordea kehottaa asiakkaitaan suosimaan käteisen sijasta luotto- ja automaattikortteja.

- Perusohje on, että matkalle kannattaa ottaa mukaan yksi tai mieluummin kaksi korttia. Jos toinen hukkuu, varastetaan tai menee rikki, toinen on edelleen käytössä, Nordean kotitalousasioiden yksikön johtaja Jussi Mekkonen sanoo.

Suuret käteismäärät houkuttelevat hänen mukaansa varkaita. Mekkosen mielestä valuutannostot on helpointa ja riskittömintä tehdä automaatista.

- Kurssi on aina suhteellisen hyvä. Nostamalla automaatista välttää riskin, että tekee huonon kaupan.

Jos paikallista valuuttaa kuitenkin haluaa vaihtaa käteisellä, Mekkonen kehottaa käyttämään tunnettuja valuutanvaihtoyrityksiä. Silloin välttyy huonolta kurssilta tai huijatuksi tulemiselta.

Euroopan kuluttajakeskuksen selvityksen mukaan valuutanvaihdon suurimmat ongelmat liittyvät tiedon puutteeseen. Kuluttajalle ei aina ilmoiteta selkeää vaihtokurssia ja välityspalkkiota, joten saatavan rahan määrää on vaikea arvioida.

-Jos kursseja haluaa vertailla, kannattaa kysyä, paljonko valuuttaa saa sadalla eurolla. Rahat kannattaa myös laskea itse vielä toistamiseen, ennen kuin poistuu vaihtokonttorista. Moni on jälkikäteen huomannut saaneensa vähemmän valuuttaa kuin mitä kuitissa lukee, Forexin markkinointikoordinaattori Suvi Niemi vinkkaa.

Vältä mustanpörssin valuutanvaihtajia

Toinen ongelma, johon lomailija usein törmää, on rinnakkaishinnoittelu. Viroa, Latviaa ja Romaniaa lukuunottamatta euroalueen ulkopuolisissa EU-maissa hotelliyön, ravintolalaskun tai autovuokrauksen voi usein maksaa euroilla. Hinta on kuitenkin huomattavasti kalliimpi kuin maan omalla valuutalla maksettuna.

Mustanpörssin vaihtajat saattavat tarjota turistille houkuttelevan korkeita kursseja. Kuluttajakeskus ei kuitenkaan suosittele kadulla vaihtamista. Vaarana on joutua ryövätyksi tai saada väärennettyjä seteleitä.

Niemi suosittelee vaihtamaan käteisvaluuttaa ainakin jonkin verran jo kotimaassa. Siten vieraisiin seteleihin ehtii tutustua jo ennen matkaa. Samalla voi miettiä helpon muistisäännön hintojen muuntamiseksi.

Myös Finnmatkojen markkinointijohtaja Piiu Pukkila suosittelee matkailijoita vaihtamaan edes hiukan rahaa etukäteen, jotta paikan päällä pääsee heti lomanviettoon. Hänen mukaansa suomalaiset ovat tarkkoja ja tottuneita rahanvaihtajia eikä ongelmia ilmene juuri koskaan.

- Monille rahanvaihtaminen on osa loman suunnittelua, hän sanoo.

Lomakohteen parhaita kursseja metsästävälle ei Eurooppalaisen kuluttajakeskuksen mukaan voi antaa yleispäteviä vinkkejä. Sen tekemän selvityksen mukaan eurojen vaihtaminen paikalliseksi valuutaksi näyttää olevan hiukan edullisempaa yksityisissä valuutanvaihtopisteissä kuin pankeissa, vaikka erot eivät olekaan suuria. Eri valuutanvaihtotoimistojen tarjoamat kurssit sen sijaan vaihtelevat suuresti.

Surkeimmat kurssit löytyvät kaikkialla lentokentiltä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.