Mainos

Luottamus tuomioistuimiin vähentynyt

Kansalaisten luottamus tuomioistuimiin on vähentynyt 1980-luvusta. Turun yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kuitenkin noin 68 prosenttia kansalaisista pitää tuomioistuinten toimintaa kokonaisuutena ottaen onnistuneena.

Vastaava prosenttiluku kymmenen vuotta sitten oli noin 80. Huolestuttavana on pidettävä 2000:n kyselytutkimukseen osallistuneen kansalaisen mielipidettä tuomioistuinten tasapuolisuudesta. Sen mukaan 57 prosenttia kansalaisista on sitä mieltä, että tuomioistuinten päätökset eivät ole tasapuolisia. "Asiat ovat niin kuin ne ajetaan ja laki niin kuin se luetaan", tuntuu vanha sanonta pitävän yhä kohtalaisesti paikkansa.

Tietoa lisättävä

Suomalaisten tiedot tuomioistuinlaitoksen toiminnasta osoittautuivat yllättävän hatariksi. Vain 39 prosenttia kaikista haastatelluista tiesi, minkä tuomioistuimen puoleen tulisi kääntyä rikos- tai riita-asiassa.

Tuomioistuinten kokoonpano oli monelle epäselvä asia. Esimerkiksi syyttäjien riippumattomuus tuomioistuimessa ei ollut yleisesti tiedossa. Amerikkalaisten tv-sarjafilmien vaikutusta lienee, että reilusti yli puolet haastatelluista piti valamiehiä eli jurya suomalaiseen oikeuslaitokseen kuuluvana.(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.