Mainos

Luottamus talouteen ennallaan

Kuluttajien luottamus nopeaan talouskasvuun ei marraskuussa enää heikentynyt. Kuluttajista 76 prosenttia odotti maan taloustilanteen joko pysyvän ennallaan tai yhä paranevan seuraavan vuoden aikana. Kuluttajista 19 prosenttia arvioi maan talouden huononevan. Sen sijaan työttömyyden vähenemiseen uskovien osuus pieneni edelleen, lokakuun 44 prosentista marraskuun 41 prosenttiin.

Kuluttajien luottamus omaan talouteensa oli marraskuussa edelleen vahva. Kuluttajista 63 prosenttia uskoi pystyvänsä säästämään rahaa seuraavan vuoden aikana ja 14 prosenttia aikoi ottaa lainaa. Kotitalouksista 4 prosenttia suunnitteli asunnon ostamista seuraavan vuoden aikana ja 9 prosenttia auton ostoa puolen vuoden kuluessa. Aikomukset hankkia kodinelektroniikkaa, kuten matkapuhelin tai tietokone, lisääntyivät edelleen. Ulkomaan lomamatkalle aikovien osuus pieneni hieman lokakuuhun verrattuna. Ensi vuoden marraskuun inflaatiovauhdiksi kuluttajat ennustivat 1,5 prosenttia.

Kuluttajien talousnäkemyksiä ilmaiseva luottamusindikaattori oli marraskuussa 10,7 eli suunnilleen sama kuin lokakuussa. Suomalaisten näkemykset ovat kansainvälisesti verrattuna valoisia. Syyskuussa, jolloin arviot maan taloudesta olivat jo heikentyneet, EU-maista vain Alankomaissa ja Irlannissa talouden kehitykseen suhtauduttiin luottavaisemmin kuin Suomessa. EU-maiden keskimääräinen luottamusindikaattori oli syyskuussa edelleen negatiivinen, -5.

Tiedot perustuvat Tilastokeskuksen kuluttajabarometriin. Kyselyyn osallistui marraskuussa 1 530 Suomessa asuvaa henkilöä.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.