Mainos

Luotijunat aloittivat kiidon Shanghaista Pekingiin

Kiinan kunnianhimoinen luotijunahanke saavutti virstanpylvään tänään, kun huippunopea yhteys Pekingistä Shanghaihin avattiin. Junat suhahtavat 1300 kilometrin matkan alle viidessä tunnissa, mikä tarkoittaa matka-ajan puoliintumista entisestä.

Linja valmistui vuoden aikataulustaan edellä juuri sopivasti maan kommunistisen puolueen 90-vuotisjuhliin. Avajaisissa puhunut pääministeri Wen Jiabao hehkuttikin luotijunien olevan avainasemassa liikenteen kehittämisessä ja rautatieministeri He Huawu ylisti niitä Kiinan ylpeydeksi.

Maan luotijunaverkon mitta oli viime vuonna jo 8500 kilometriä, ja tavoitteena on kasvattaa se kymmenessä vuodessa kaksinkertaiseksi.

Kaikkien suut eivät kuitenkaan ole messingillä. Analyytikot arvelevat, että luotijuna voi merkitä pahaa iskua lentoyhtiöille, ja ratahanketta varjostavat valtavat korruptioepäilyt.

Edellinen rautatieministeri sai potkut helmikuussa, kun kävi ilmi, että hän oli ottanut lahjuksina kymmeniä miljoonia euroja. Pian sen jälkeen viranomaiset kertoivat useiden yritysten ja yksityishenkilöiden kavaltaneen miljoonien edestä rakennustöihin tarkoitettuja rahoja omiin taskuihinsa.

Skandaali herätti epäilyjä raiteiden turvallisuudesta, minkä vuoksi luotijunien maksiminopeutta laskettiin 300 kilometriin tunnissa.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.