Mainos

Luoteis-Kiinan maanjäristysuhrien määrä nousee

Luoteis-Kiinassa sattuneessa voimakkaassa maanjäristyksessä on saanut surmansa yli 250 ihmistä. Järistyksessä tuhoutui noin tuhat rakennusta.

Ainakin 258 ihmistä on kuollut ja yli tuhat loukkaantunut Luoteis-Kiinassa päivällä sattuneessa maanjäristyksessä, kertoi virallinen Xinhua-uutistoimisto.

Xinjiangin maakunnassa sattuneen järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 6,8 richteriä. Alueella rekisteröitiin myös lukuisia voimakkaita jälkijäristyksiä.

Noin tuhannen rakennuksen on arvioitu tuhoutuneen järistyksessä. Kyseessä on pahin maanjäristys alueella viiteen vuosikymmeneen. Kodittomaksi jääneiden kärsimyksiä pahentaa kylmä sää: lämpötila on vain hieman nollan yläpuolella ja laskee yöksi pakkaselle.

Järistyksen keskus oli harvaan asutulla aavikkoalueella lähellä Keski-Aasian valtioiden vastaista rajaa, ja uhrien lukumäärää pidetään sen vuoksi poikkeuksellisen korkeana. Suurimmat tuhot kärsi Bachun alue, missä muun muassa koulu ja terveysasema sortuivat järistyksen voimasta. Uhrien joukossa onkin kymmeniä koululaisia.

Suurelta osin islaminuskoisten uiguurien asuttamalla Xinjiangin alueella omaiset ryhtyivät hautaamaan uhreja perinteisesti jo saman päivän kuluessa.

Xinjiangissa sattui edellinen paha maanjäristys vuonna 1997, jolloin 50 ihmistä sai surmansa.

Kronologia Kiinan suurimmista järistyksistä

Kiinan historian tuhoisin maanjäristys sattui Shaanxin maakunnassa 1556. Järistys surmasi arviolta 830 000 ihmistä. Järistyksiä sattuu usein Tiibetin ylätasangon alueella sekä Kiinan läntisimmissä osissa, Xinjiangin ja Qinghain maakunnissa. Järistykset ovat yleisiä myös lounaisessa Kiinassa ja pohjoisilla alueilla.

Kiinassa esitettyjen tietojen mukaan järistyksissä kuoli 1900-luvulla Kiinassa 610 000 ihmistä. Seuraavassa lista viime vuosikymmenien pahimmista maanjäristyksistä Kiinassa:

Heinäkuu 1976 - Ainakin 242 000 ihmistä kuolee, kun 7,8 richterin järistys murskaa maan tasalle Tangshanin kaupungin Pohjois-Kiinassa.
Elokuu 1985 - Xinjiangissa 7,4 richterin järistys, joka surmaa 67 ihmistä.
Marraskuu 1988 - Yunnanissa Lounais-Kiinassa 7,6 richterin järistys. Ainakin 730 ihmistä saa surmansa ja 400 000 ihmisen kodit tuhoutuvat.
Huhtikuu 1990 - 6,9 richterin järistys surmaa 126 ihmistä Qinghain maakunnassa Luoteis-Kiinassa.
Helmikuu 1996 - Lijiangin vuoristokaupunki Yunnanissa tuhoutuu 7,0 richterin järistyksessä. Surmansa saaneita ainakin 304 ja loukkaantuneita 16 000.
Tammikuu 1997 - Noin 50 ihmistä saa surmansa 6,4 richterin järistyksessä Xinjiangissa.

(MTV3-STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.