Mainos

Luontoväki: Vuotos Naturaan

Vuotoksen kaavailtuun allasalueeseen kuuluvat Kemihaaran suot ovat yksi Suomen parhaista Natura-kohteista, katsoo Suomen Luonnonsuojeluliitto.

Natura-hankkeessa ei kuitenkaan liiton mukaan ratkaista Vuotoksen altaan rakentamista, koska valtioneuvosto voi antaa poikkeusluvan altaan rakentamiseen sen jälkeen kun alueet tähän EU:n luonnonsuojeluverkostoon on valittu. Poikkeusluvan antaminen on mahdollista, jos se on yleisen edun takia tärkeää ja jos hankkeella ei ole muita vaihtoehtoja.

Ympäristöministeriö on esittänyt Vuotoksen allasalueen liittämistä Naturaan. Vuotos on yksi niistä Naturan herättämistä kiistakysymyksistä, joita ympäristöministeri Pekka Haaviston (vihr.) johtama ministeriryhmä selvittelee ennen kuin valtioneuvosto antaa EU:n komissiolle ehdotuksen Suomen Natura-alueista.
Kemihaaran soilla on Luonnonsuojeluliiton mukaan 19 EU:n luontodirektiivin mukaista luontotyyppiä, kahdeksan luontodirektiivin mukaista erityissuojelulajia ja 22 lintudirektiivin mukaista erityissuojelulajia. Vuotoksen altaan rakentaminen merkitsisi kaikkiaan 45000:n lintuparin pesäpaikkojen menetystä.

Luonnonsuojeluliitto muistuttaa, että Natura-kohteiden valinnassa pätevät vain luonnontieteelliset perusteet. Liitto myös huomauttaa, että Suomi on jo saanut Naturaa varten enemmän EU-rahaa kuin se on itse uusiin alueisiin sijoittamassa.
Natura tuo maaseudulle ja Lappiin EU-rahaa ja kestävän kehityksen työpaikkoja juuri silloin kun maatalouden siirtymäkauden tuet ovat loppumassa, liitto perustelee.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.