Luontokuvausalueiden rauhoitus vaikeuttanut karhunmetsästystä

Karhunmetsästäjien ja luontokuvaajien välit ovat säilyneet Kuhmossa kireinä, vaikka kuvauskojujen ympäristöt rauhoitettiin tänä syksynä ensimmäistä kertaa metsästykseltä. Rauhoitus on kuitenkin jo vaikeuttanut karhunmetsästystä, eikä saalista ole vielä tullut. Olimme seuraamassa poliisin valvontaiskua karhukuvausalueella.

Luontokuvaaja Lassi Rautiainen seisoo matkailuyrityksensä pihalla Kainuun korvessa. Rautiainen tuo kojuihin ulkomaisia matkailijoita seuraamaan karhuja, mutta syksyisin se ei ole onnistunut.

- Meillä molemmilla kuhmolaisilla matkailuyrittäjillä on ollut samanlainen ongelma, että meijän toiminta on loppunut kuin seinään ennen karhunmetästystä. Meijät on häädetty pois ja sitten on tullut jahti päälle, sanoo luontokuvaaja Rautiainen.

Nyt safaritoiminta on hyväksytty elinkeinoksi ja yhteensä 1600 hehtaaria kojujen ympäristöä on rauhoitettu karhunmetsästykseltä.

Paikalliset metsästäjät halusivat parantaa Kuhmon petomainetta rauhoitusalueilla, mutta ulkopaikkakuntalaisia ne eivät ole miellyttäneet. Viranomaiset yrittävät nyt valvoa kieltoalueiden noudattamista. Ampumatorneja on noussut aivan alueen rajalle.

- Saalista ei ole tullut, mutta karhun olen päässyt näkemään, ja ammuin ohi rankasti. Sehän tässä on pahinta, kertoo metsästäjä Hannu Ylönen Lahdesta.

Rauhoitusalueet ovat jo vaikeuttaneet metsästystä. Aiempina vuosina useita karhuja on ammuttu heti jahdin alkupäivinä kuvauskojujen lähistölle. Nyt saalista ei ole tullutkaan, kun kuvauspaikat ja haaskat ovat kauempana.

Kysymys on siitä, saako vanhoja lehmän kalloja ja muuta haaskaa käyttää metsästyksessä apuna vai ei. Viime vuonna poliisitutkintaan menneet jutut päättyivät syyttämättäjättämispäätöksiin eli syyttäjä katsoi, että näyttöä haaskan käytöstä ei ollut.

Rauhoitus kiristää luontomatkailuyrittäjien ja ulkopaikkakuntalaisten metsästäjien välejä. Kaivattua aselepoa ei ole löytynyt.

- Sanotaan, että parempi kun et tule 20. päivä kojullesi tai ei taata mitä tapahtuu. Siinä voi sitten miettiä, että hetkinen mitä tuo tarkoittikaan, Rautiainen sanoo.

Kuhmon poliisin ylikonstaapeli Jouko Toiviainen ei osaa Rautiaisen väittämään.

Kuhmon metsissä on paljon laillisia ja laittomia viritelmiä karhujen päänmenoksi. Uusiin ampumalavoihin maanomistaja aikoo kuitenkin puuttua.

- Jos lava on tänä syksynä rakennettu ja naulaamalla tehty eläviin puihin niin silloin Metsähallitus puuttuu siihen, sanoo Metsähallituksen erätarkastaja Aimo Tervamäki.

Jokamiehen oikeudella erämaassa liikkuvalle saattaa yllätyksenä tulla sekin, että karhun saa ampua Metsähallituksen omistamalle tielle. Turvallisinta onkin liikkua karhumailla vasta myöhään illalla, kun tornit ovat tyhjentyneet.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 30.08.2002)

Lue myös:

    Uusimmat