Mainos

Luontokuvaaja suivaantui: "Susitutkija sysättiin käräjille"

Venäläinen susitutkija Vladimir Bologov sai Suomessa täystyrmäyksen, kun hän vapautti eläintarhassa syntyneitä sudenpentuja takaisin luontoon Karjalassa lähellä Suomen rajaa.

Tavallisesti tukkanuottasilla olevat metsästäjät, riistaviranomaiset, suojelujärjestöt ja tutkijat löysivät kerrankin kaikki toisensa ja vaativat suu vaahdossa Bologovia vastuuseen tempuistaan.

- Tämä on tyypillistä suomalaista keskustelua venäläisten toiminnasta ja kulttuuritavoista. Käräjäoikeus pannaan pystyyn eikä syytetyltä kysytä mitään, ihmettelee kuhmolainen luontokuvaaja Lassi Rautiainen.

Villieläinten kuvauspalveluja tarjoava Rautiainen kävi itse tutustumassa Bologovin perheen tutkimustoimintaan kesällä 2010 Tverissä. Rautiainen sanoo, että hänen silmänsä avautuivat matkalla.

- Kannattaa tutustua asioihin. Venäläiset kokevat villieläinten vapauttamisen takaisin luontoon suojelutyönä. Sitä ei siellä juuri muut tee, eikä siellä ole ollut ongelmia vapautetuista eläimistä, Rautiainen rauhoittelee.

- Kuusi sudenpentua, mikä vaara niistä voi Suomessa oikeasti olla, luontokuvaaja kysyy.

Sudet liikennevaloissa

Itärajan kunnissa on talven aikana tehty huolestuttavia havaintoja poikkeuksellisen röyhkeistä susista. Esimerkiksi Nurmeksessa susi tavattiin liikennevaloissa.

- Onko ne niitä vapautettuja, sitä ei tiedetä, muistuttaa Pohjois-Karjalan alueellisen riistaneuvoston puheenjohtaja Pentti Pulkkinen Nurmeksesta.

Kun varmaa tietoa susien oudon käyttäytymisen syistä ei ole, alkavat rajut huhut levitä. Bologovin toiminta on ruokkinut juuri näitä huhuja.

Ainakin 100 vuotta kokemusta

Suomessa viime viikonloppuna pari päivää piipahtanut Bologov hämmästelee suomalaisten susipelkoja.

- Meillä on sukupolvien kokemus rinnakkaiselosta susien kanssa. Vaikka susia asustaa samoilla seuduilla ihmisten kanssa, eivät paikalliset asukkaat niitä pelkää.

Bologov hankkii vapautettavat villieläimet etupäässä eläintarhoista, jotka ylimääräisiä eläimiä mielellään myös luovuttavat. Osa eläimistä, varsinkin pennut tulee metsästäjiltä, pennuista kun ei saa vielä tapporahaa.

Venäläistutkija aikoo jatkaa villieläinten vapauttamista. Sopivia paikkoja löytyy runsaasti.

- Minusta on tuskallista katsoa, kun villieläin sullotaan pieneen häkkiin. On parempi antaa mahdollisuus palata luontoon ja niin ajattelevat monet ihmiset myös eläintarhoissa, Bologov kertoo.

Bologov sanoo tutkivansa juuri sitä miten vapautetut eläimet selviävät luonnossa.

Aiheesta lisää tänään 45 minuuttia -ohjelmassa klo 20.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.