Mainos

Luontoisetujen arvot nousevat jonkin verran

Luontoisetujen arvot nousevat jonkin verran ensi vuoden verotuksessa. Muutokset vastaavat kustannustason muutoksia.

Verohallitus päätti tänään luontoisetujen arvoista. Asuntoedun arvot nousevat Tilastokeskuksen selvityksen mukaisesti. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat viime vuoden huhtikuusta tämän vuoden huhtikuuhun 7,4 prosenttia. Korotukset olivat suurimpia vanhoissa asunnoissa.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla ennen vuotta 1984 valmistuneen 67 neliön suuruisen asunnon luontoisetuarvo nousee 189 markalla. Vastaavan vuoden 1992 jälkeen valmistuneen asunnon luontoisetuarvo on ensi vuonna 67 markkaa nykyistä suurempi.

Tavanomaisen ravintoedun arvo on ensi vuonna 50 penniä nykyistä suurempi. Uusi arvo on 23,50 markkaa aterialta. Korotus johtuu sekä raaka-aineiden että palkkojen noususta.

Ruokailulipukkeen verotusarvo on 75 prosenttia nimellisarvosta, jos lipukkeen arvo on enintään 39 markkaa. Kuluvana vuonna yläraja on ollut 38 markkaa.

Autoedun arvo laskee

Autoedun perusarvo A- ja B-ikäluokan autoissa laskee 0,1 prosenttiyksiköllä. Ensi vuonna vuosina 1996-98 käyttöön otetuissa autoissa luontoisedun arvo on 1,5 prosenttia auton käyttöönottokuukauden alun suositushinnasta. Autoissa, jotka on otettu käyttöön vuosina 1992-95, vastaava arvo on 1,2 prosenttia. Prosentti on sama vapaassa autoedussa ja auton käyttöedussa. Edun arvon alenemisen syynä on korkokannan alentuminen.

Käyttökustannusten luontoisetuarvot pysyvät polttoaineiden hinnannoususta huolimatta ennallaan. Syynä tähän on se, että A- ja B-ikäryhmissä alennettiin polttoaineen kulutusarvioita tuoreen tutkimustuloksen perusteella litralla sataa kilometriä kohden. Markkamäärät ovat vapaassa käyttöedussa 1259 markkaa ja käyttöedussa 500 markkaa kuukaudessa.

Ikäryhmässä C on käytetty aiempia kulutusarvioita, joten vapaan autoedun arvo nousee kaikissa luokissa 20 markalla kuukaudessa. Auton käyttöedun arvo on vastedes 10 markkaa nykyistä pienempi kuukaudessa.

Puhelujen hinnat on jonkin verran laskeneet. Muutos on kuitenkin niin vähäinen, ettei se vaikuttanut puhelinetujen arvioihin. Kotipuhelimen luotoisetuarvo on edelleen 120 markkaa kuukaudessa ja matkapuhelimen 100 markkaa kuukaudessa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.