Mainos

Luonto on suomalaisille sittenkin tärkeä

Luonto vaikuttaa olevan suomalaisille sittenkin yhä tärkeä perusarvo - päinvastaisista väitteistä huolimatta. Suomen luonnonsuojeluliitto antoi eilen sapiskaa siitä, että Suomen eri luontotyyppien tila on eurooppalaisittain huono. Euroopan unionin komission raportin mukaan Suomessa suojellaan erilaisia luontotyyppejä jopa huonommin kuin muualla Euroopassa.

- Suomessa on ollut pitkään sellainen kuvitelma, että ympäristön- ja luonnonsuojelun tilan on täällä hyvä, että olisimme maailman kärkimaita. Nyt on osoittautunut, ettei asia ole ihan niin. Suomalaisten on hyvä huomata, ettemme ole mitenkään erityisen ympäristömyönteinen kansa, olemme lähinnä kuvitelleet olevamme tällaisia metsässä eläjiä, Suomen luonnonsuojeluliiton hallituksen puheenjohtaja Risto Sulkava sanoi eilen.

Vastaavista kommenteista huolimatta rivikansalaiset arvostavat luontoa yhä vahvasti. MTV:n internetkyselyyn iltapäivään mennessä vastanneista 1201 henkilöstä 89,4 prosenttia piti luontoa edelleen itselleen tärkeänä arvona. Loput 10,6 prosenttia ei pitänyt luontoa itselleen tärkeänä arvona.

Nimimerkki Pirpana perustelee myönteistä kantaansa luonnon rauhoittavalla vaikutuksella.

- Tunnen kuuluvani osana luontoon. Luonnolla on rauhoittava, hyvin rauhoittava vaikutus, se siis hyväksi mielelle ja keholle.

- Luonto on paikka, jonne voi mennä muun muassa rentoutumaan, retkeilemään, vaeltamaan ja ihastelemaan pyyteetöntä kauneutta. Olisi todella harmi, jos esimerkiksi ihminen pilaisi luonnon perusteellisesti, perustelee puolestaan mies28.

Liina muistuttaa ihmisen ja luonnon erottamattomasta suhteesta.

- Ilman luontoa ei ole elämää, ilman elämää ei ole luontoa. Yhteensovittaminen vaatii kompromisseja luonnon ehdoilla ja luonnon puolesta.

K ottaa perusteluihinsa mukaan esimerkin elävästä elämästä.

- Tykkäisitkös itse, jos joku esimeriksi päästäisi autonsa jäteöljyt porkkanapenkkiisi?

Ne harvat, jotka perustelivat "ei" kantaansa MTV:n nettikysymykseen, nojasivat perusteluillaan muun muassa suomalaiseen jokamiehenoikeuteen. Näin teki myös nimimerkki Jo.

- Varsinkin uusiutuvaa luontotuotetta pitäisi kaikkien voida käyttää, jopa luvatta!

Zepe puolestaan huomauttaa, että monet muut maat ovat luonnonsuojelussa paljon löperömpiä kuin Suomi.

- Suomen luonto on hyvässä kunnossa jos ajatellaan koko maailmaa... Pidetään täällä sama taso niin hyvä tulee... Muu maailma saisi hoitaa paremmin oman osuutensa.

Myös usko ihmisen ylivoimaisuuteen luontoon nähden kirvoitti ainakin yhden kielteisen äänen. Nimimerkki Raketa perustelee oman äänensä tyhjentävästi.

- Käytetään ensin tämä planeetta loppuun ja lennetään sitten raketilla seuraavalle.

(20.7.)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.