Mainos

Luonto-Liitto: Uraanikaivokset olisivat terveysriski ja imagohaitta

Suomessa ei ole tällä hetkellä uraanikaivoksia, mutta uraanin etsintä on viime vuosina tehostunut ja valtauksiakin on tehty. Ainakin Sotkamon Talvivaarassa on ollut kiinnostusta louhimiseen. Luonto-Liiton mukaan uraanikaivosten suurin ongelma ovat niiden aiheuttamat ympäristö- ja terveyshaitat.

- Esimerkiksi puoli kiloa louhittua uraania tuottaa noin tuhat kiloa radioaktiivista jätettä. Sen lisäksi se on mielestäni myös melkoinen imagohaitta Suomelle. Tällä hetkellä missään Länsi-Euroopassa ei ole toimivia uraanikaivoksia, koska ne kaikki on suljettu ympäristö- ja terveyshaittojen takia. Olisi poikkeuksellista, jos Suomessa tällaiseen ryhdyttäisiin, Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius sanoi MTV:n SuomiAreenassa.

- Eri selvityksissä on todettu, että uraanikaivos saattaa aiheuttaa syöpää ja muita vaikeita sairauksia, vaikka niitä onkin vaikea yksiselitteisesti todeta.

Luonto-Liitto vaatii myös turpeen energiakäytön lopettamista, Itämeren tilan nopeaa kohentamista sekä metsien ja petojen suojelun tehostamista. Straniuksen mukaan suurpedot pitäisi rauhoittaa kokonaan.

- Maa- ja metsätalousministeriö antaa holtittomasti lupia suurpetojen kaatamiseen. Meillä petokanta on niin pieni, että yhtään kaatolupaa ei saisi myöntää vaan petokannan pitäisi saada elpyä rauhassa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.