Luonto-Liitto metsästyksestä: Sudet vaarassa kadota

Maa ja metsätalousministeriö on tekemässä susien kannanhoitosuunnitelman sekä valmistelee asetusta, joka sallisi susien harkitun metsästyksen jo tammikuussa, uutisoi 12 maakuntalehden muodostama Lännen Media.

Susi on rauhoitettu eläin ja tällä hetkellä Suomessa saa metsästää vain häirikkösusia Suomen riistakeskuksen poikkeusluvalla. Lupia myönnetään poronhoitoalueen ulkopuolella vuosittain noin kymmenkunta.

Susia arvioidaan olevan tällä hetkellä Suomessa noin 150.

MTV Uutislivessä vierailleen Luonto-Liiton susiryhmän hallituksen jäsenen Ake Halttusen mukaan susien vähäinen määrä juontaa yli sadan vuoden päähän, jolloin susi metsästettiin lähes kokonaan pois Suomesta.

- Suomesta metsästettiin samaan aikaan hirvittämä määrä muitakin eläimiä pois. Hirviäkin oli enää kourallinen jäljellä, metsäpeurat, vesikot, lajejahan riittää, Halttunen sanoo.

Halttusen mukaan on edelleenkin suuri riski, että susi katoaa Suomesta kokonaan.

- Kanta ei pääse selvästikään Suomessa kasvamaan. Se on pyörinyt 150 nurkilla jo pitkään, oikeastaan vuodesta 2007 saakka, jolloin kanta romahti 300:sta 150:een.

Susikanta halutaan selvittää

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpon mukaan susikanta näyttää vahvistuneen, sillä ihmisen ja suden kohtaamisia on ollut viime aikoina selkeästi aiempaa enemmän eri puolilla maata.

- Silloin määriteltäisiin mahdollisimman laajalla yhteisymmärryksellä, mikä Suomessa on olemassa oleva susikanta ja mikä on kestävä susikanta lajin kannalta. Silloin voitaisiin sen kannanhoitosuunnitelman mukaisesti susia metsästää, jolloin päästäisiin kestävämpään ratkaisuun, eli päästäisiin pois tästä jatkuvasta riitelystä ja epävarmuudesta, ja pitkäjänteisempään susipolitiikkaan.

Orpo viittaa Ruotsiin, jossa on otettu käyttöön samankaltainen menetelmä.

- Sitä on pidetty yleisesti ottaen aika hyvänä.

Orpon mukaan susikannan tulee olla sen verran suuri, että kanta voi hyvin, mutta kohtaamisia ihmisten kanssa ei tulisi paljoa.

- Susi ilmeisesti käyttäytyy myöskin niin, että kun niitä kannanhoidollisesti metsästetään, eli laumoista voidaan poistaa näitä hankalampia yksilöitä suunnitelmallisesti, niin susi myöskin oppii välttämään ihmisiä ja reviirejä ja sitä kautta se harmonia saattaisi myöskin löytyä, Orpo sanoo.

Virossa susia Suomea enemmän

Halttusen mukaan kannanhoidollisia lupia ei pitäisi tällä hetkellä myöntää.

- Ministerin tavoite on äärimmäisen kannatettava. Kannan kuuluu olla sen kokoinen, että sitä voidaan metsästää. Tosin täytyy muistaa se, että susia on tällä hetkellä 150. Tällä hetkellä kannanhoidollisten lupien myöntäminen olisi jopa vastuutonta, Halttunen kommentoi Orpon perusteluja.

Halttusen mielestä susiasiassa ei kannata ottaa  esimerkkiä Ruotsista.

- Siellä on faktisesti enemmän susia kuin meillä ja ainoa paikka, mistä he saavat lisää geenivirtaa on Suomi. Meillä taas on poronhoitoalue siellä ylhäällä, mitä kautta sudet eivät valitettavasti Ruotsiin pääse, minkä vuoksi sudet lisääntyvät siellä keskenään. Ruotsin tilanne on hyvin ongelmallinen. On ajateltu jopa, että sinne lähetettäisiin susia Suomesta riiuureissulle.

Halttusen mukaan mallia kannattaisi ottaa mieluummin Virosta, jossa susia on EU-raportin mukaan noin 230.

- Jos Suomessa olisi susia pinta-alaan suhteutettuna yhtä paljon kuin Virossa, niin Suomessa kuuluisi olla yli 1700 sutta.

Halttusen mielestä ihminen pystyy omalla toiminnaallaan vaikuttamaan susien käytökseen. Halttusen mukaan paras tapa pitää sudet loitolla pihapiiristä on ottaa koira yöksi sisälle ja huolehtia maatiloilla siitä, että kuolleita eläimiä ei jätetä pihaan odottamaan noutoa. Myös riistaruokinta olisi syytä järjestää tarpeeksi kaukana asutuksesta, jolloin se ei houkuttelisi susien ravintoa ja sitä kautta susia asutuksen lähelle.

Susien ruokkiminenkaan ei olisi Halttusen mielestä aivan hullu idea.

- Tämä on mielestäni erittäin hyvä ja freesi ehdotus. Jos kaikkia muitakin eläimiä ruokitaan, niin miksipä ei. Siitä metsästäjille haaste, että jos haluaa pitää sudet poissa asutuksesta, niin ruokkii niitä eläimiä sitten jossain siellä, missä ne saavat olla.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat