Mainos

Luonnonsuojeluliitto tyytymätön hallituksen ympäristöpäätöksiiin

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä hallitus tyytyi merkittävissä ympäristöpoliittisissa ratkaisuissa nahkapäätöksiin, mutta Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK ei paljoa moitittavaa linjauksista löydä.

-Etelä-Suomen metsien suojelussa hallitukselta puuttui poliittista rohkeutta, ja tuloksena on luonnon monimuotoisuuden kannalta huono kompromissi. Tiukat taloudelliset raamit näkyvät myös Itämeren suojeluohjelmassa, sillä panostusten tulisi olla isommat suhteessa likaantumisen riskeihin, Suomen luonnonsuojeluliiton toiminnanjohtaja Eero Yrjö-Koskinen sanoo.

Luonnonsuojeluliiton mielestä hallitus ei sinällään jättänyt mitään akuuttia ympäristöasiaa käsittelemättä, mutta rahoituksen niukkuus alkaa olla jo iso ongelma. Yrjö-Koskinen muistuttaa, että samaan aikaan kun Suomessa ympäristömenoja on laskettu, Ruotsissa niitä on nostettu.

Myönteisiäkin asioita löytyy. -Puhtaasti myönteisiä asioita Lipposen kakkoshallituksen aikana olivat Kioton ilmastosopimuksen hyväksyminen ja se, että Suomi toimi aktiivisesti tuotanto- ja kulutustapojen muuttamisen puolesta Johannesburgin kestävän kehityksen huippukokouksessa, Yrjö-Koskinen jatkaa.

MTK:lta isot kiitokset

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliiton MTK:n ympäristöjohtaja Markku Tornberg löytää hallituksen ympäristöpolitiikasta lähinnä kiiteltävää. -Hallituksella täytyy antaa iso kiitos siitä, että se linjasi suomalaisen luonnonsuojelupolitiikan uudelleen. Maanomistajiin luottava eteläisen Suomen metsien suojeluohjelma oli historiallinen linjanmuutos, ja sellaista me olemme odottaneet jo toistakymmentä vuotta, Tornberg korostaa.

Myös kansainvälisesti vertaillen Tornberg näkee hallituksen päätökset toisenlaisessa valossa kuin Yrjö-Koskinen. Tornbergin arvion mukaan Suomi nousi esimerkiksi Itämeren suojeluohjelman myötä isoimmin suojeluun panostavaksi rannikkovaltioksi.

Moitittavaa MTK:ssa löydetään lähinnä hallituksen tekemättä jättämisistä. Tornbergin mielestä Lipposen kakkoshallituksen olisi pitänyt korjata kaksikin Lipposen ykköshallituksen tekemää virhettä. -Rantarakentamista vaikeutetaan yhä kohtuuttomasti kaavavaatimuksella. Luonnonsuojelulaissa taas olisi pitänyt täsmentää korvauskäytäntöjä,Tornberg jatkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.