Mainos

Luonnonsuojeluliitto arvostelee Kessin hakkuita

Luonnonsuojeluliiton mielestä luonnonsuojelulaissa on porsaanreikä, jota Metsähallitus käyttää.

Suomen luonnonsuojeluliitto arvostelee Metsähallitusta lain ohittamisesta Inarin Kessin hakkuissa. Liiton mukaan Metsähallitus ei inventoinut vanhoihin metsiin kuuluvaa leimikkoa ennen hakkuiden aloittamista.

Liitto kertoo yrittäneensä inventoida kyseisiä rajavyöhykkeelle sijoittuvia metsiä jo toukokuussa, mutta rajavartiolaitos eväsi liiton asiantuntijoilta rajavyöhykeluvan Metsähallituksen lausuntoon perustuen. Kun jo hakattuja alueita päästiin vastikään tutkimaan, löytyi hakkuualueelta kaksi luonnonsuojelulain erityisesti suojelemaa kääpälajia: kalkkikääpä ja lutikkakääpä. Luonnonsuojeluliiton mukaan nämäkin uhanalaiset lajit ovat valtion mailla käytännössä lainsuojattomia.

- Luonnonsuojelulaissa on porsaanreikä, jota Metsähallitus käyttää. Erityisesti suojeltavien lajien jättäminen hakkuiden ulkopuolelle edellyttää ympäristökeskuksen rajaamista. Kun kukaan ei inventoinut, kääpiä ei Metsähallituksen mukaan ole olemassa, liiton luonnonsuojelupäällikkö Ilpo Kuronen sanoo.

Liitto on saanut myös Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkijan Heikki Kotirannan mukaan Kessin hakkuiden arvosteluun.

- Kessin tyyppiset karut männiköt ovat Euroopan mittakaavassa harvinaisia. Alueelle sopeutuneiden lajien on vaikea löytää elinympäristöä muualta. Alueen hakkaamattomat metsät tulisi jättää hakkaamatta, Kotiranta sanoo liiton tiedotteessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.