Mainos

Luonnonmullistukset herättävät kysymyksen - miksi?

Islannissa parhaillaan purkautuva tulivuori ja sen Euroopan ylle aiheuttama tuhkapilvi herättää monessa hämmennystä ja jopa pelkoa. Luonto tuntuu yllättävän aina uudelleen, uusilla rajuilla tavoilla. Maanjäristyksiä, tulivuoria, hirmumyrskyjä. Monella herää kysymys - miksi.

- En tietenkään osaa antaa tähän tyhjentävää vastausta. Itse henkilökohtaisesti ajattelen niin, että me ihmiset olemme osa tätä luomakuntaa, ja joudumme näiden luonnonilmiöiden kohteeksi. Myös terrorismi on osa luomakuntaa - me emme elä paratiisissa, vaan me käyttäydymme tässä maailmassa hyvin eri tavoin. Joskus hyvin, joskus välivaltaisesti, sanoo kirkkoherra Hannu Vapaavuori Huopalahden seurakunnasta.

Huomenta Suomessa vieraillut Vapaavuori sanoo, että Islannin tulivuorenpurkaus osoittaa ihmisille, miten väkevä luonto on.

- Ihminen pystyy tekemään ihmeellisiä asioita, mutta luonto välillä pysäyttää meidän toimemme. Kyse on valtavasta mullistuksesta, mutta ainakaan vielä ihmisiä ei ole joutunut tietääkseni hätään tai välittömään kuolonvaaraan. Meidän pitää osata elää osana luomakuntaa ja pitää huolta toisistamme, jotta selvitään mahdollisimman hyvin näissä mullistuksissa.

Ilmestyskirjassa kaiken hyvän ja pahan taustalla on Jumalan toiminta.

- Jos ajatellaan menneitä aikoja, silloin ihmiset ajattelivat, että luonnonmullistus on jonkinlainen Jumalan toimi, jolla viestitään ihmisille. Ajateltiin, että Jumala kostaa ja opettaa.

Kirkkoherra Vapaavuoren mielestä on luonnollista, että kun luonnonilmiöistä ja niiden syistä ei tiedetty, niin ajateltiin Jumalan reagoivan niillä ihmisen toimintaan.

- Itse luen Ilmestyskirjoja juuri tästä näkökulmasta, eli koitan ajatella, millä tavalla sen ajan ihminen reagoi ilmiöihin ja tapahtumiin. En osaa ajatella, että ilmiöt ovat välittömiä reaktioita ihmisen tekemisiin.

Vapaavuori ajattelee, että tässä tapauksessa tieto ei lisää tuskaa. Hän korostaa, että nyt tiedetään tulivuorenpurkauksen olevan luonnollinen ilmiö.

- Me tiedämme miten ja miksi se tapahtuu. Tottakai me ihmiset pelästymme, kun luonnossa tapahtuu jotain yllättävää, mutta me pystymme paljon selittämään asioita ja ymmärtämään, että se on Jumalan luomaan maailmaan kuuluva asia.

Katso kirkkoherra Hannu Vapaavuoren haastattelu (Huomenta Suomi 19.4.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.