Mainos

Luonnonmarjojen vienti Eurooppaan vaikeutunut

Venäjä ja muut Itä-Euroopan maat tarjoavat luonnonmarjojaan EUn alueelle nykyään sellaisella hinnalla, että esimerkiksi Suomi on menettänyt vientimarkkinoitaan. Vientitulojen hiipuminen vaikuttaa pahiten Pohjois- ja Itä-Suomessa.

Lakka

Luonnonmarjojen poimintatulot olivat viime vuonna maa- ja metsätalousministeriön mukaan hiukan päälle 38 miljoonaa markkaa. Marjavuosi tosin oli aika huono mustikkaa lukuunottamatta.

Poimintatuloilla on huomattava aluetaloudellinen vaikutus etenkin Oulun ja Lapin lääneissä sekä idässä. Marja-alalla toimii nelisensataa yritystä, joissa on myös ympärivuotisia työpaikkoja.

Marjatulot kertyvät kaupoista ja toreilta kuten tässä Helsingin Hakaniemestä. Kotimaassa kulutetaan kuitenkin vain noin 10 prosenttia kauppamarjoista. Eli valtaosa on mennyt vientiin Keski-Euroopan elintarviketeollisuudelle sekä myös Ruotsiin.

Vientitilanne on kuitenkin kääntynyt huonompaan suuntaan. Näin ilmoittaa luonnontuotealan etujärjestö. Syynä on halpatuonti EU:n ulkopuolelta kuten Venäjältä ja muista Itä-Euroopan maista. Vientimahdollisuuksien väheneminen vaikuttaa jossakin vaiheessa marjan poimijahintaan ja sitä kautta keruuinnostukseen. Enteet havaitaan myös toripöydän takana.

-Meidän mustikka on tällä hetkellä Nurmeksesta. Se ostetaan suoraan kerääjiltä. Kerääjät alkaa olla aika vähissä. Nuorisohan ei kerää ja vanhathan ei jaksa, torikauppias Arja Rissanen Vantaalta sanoo.

-Hillan kilohinta kauppoihin on niin alhainen ettei sinne viiti kerätä. Täytyy markkinoija muuta kautta. Siten saa paremman hinnan, pudasjärveläinen Niilo Sarajärvi sanoo.

Markkinointikikkana on pakastaa pieniin rasioihin ja myydä sitten talvella Syötteen hiihtoturisteille.

Luonnonmarjan laajempia kauppakuvioita harkitaan syksyllä maa- ja metsätalousministeriössä siltä kannalta, että voiko EUlta saada sellaista tukea, joka vahvistaisi kilpailukykyä Euroopassa halpatuojia vastaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.