Mainos

Luonnonkatastrofeja ennätysmäärä

Katastrofien määrä on kasvanut viime vuoteen verrattuna viidenneksellä.

Ilmastonmuutos on aiheuttanut tänä vuonna enemmän luonnonkatastrofeja kuin koskaan aikaisemmin, kertoo Kansainvälisen Punaisen Ristin (IFRC) tuore raportti. Verrattuna viime vuoteen katastrofien määrä on kasvanut viidenneksellä.

- (Raportin) luvut vahvistavat viime vuosien kehityssuunnan, IFRC:n pääsihteeri Markku Niskala toteaa.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana erilaisissa luonnonkatastrofeissa kuolleiden määrä on kaksinkertaistunut 1,2 miljoonaan edellisestä vuosikymmenestä. Luonnonmullistukset vaikeuttavat vuosittain jo 270 miljoonan ihmisen elämää.

Osansa lukujen kasvuun on sillä, että pieniä katastrofeja tilastoidaan nykyisin tarkemmin kuin ennen. Mutta samalla myös isompien katastrofien määrä on kasvussa, raportissa korostetaan.

IFRC muistuttaa, että luonnonkatastrofit koettelevat pahiten juuri niitä, jotka ovat jo valmiiksi heikommassa asemassa, kuten naisia, ikääntyneitä, vammaisia sekä etnisiä vähemmistöjä.

Esimerkiksi tsunamissa vuonna 2004 kuoli kolminkertainen määrä naisia miehiin verrattuna, koska suurin osa naisista oli kotona hyökyaallon iskiessä, huomauttaa raportin kirjoittajiin kuuluva Muhammad Mukhier. Joitain etnisiä vähemmistöjä myös syrjittiin avun jakamisessa.

IFRC korostaakin avustusjärjestöjen vastuuta.

- Avustusjärjestöjen pitää työskennellä muuttaakseen asenteita sekä toimia vähemmistöryhmien puolestapuhujina, Niskala sanoo.

Tästäkin vuodesta tulossa lämmin

Kymmenestä viime vuodesta on tulossa lämpimin koskaan mitattu ajanjakso maailmassa, kertoo Maailman ilmatieteen laitos WMO.

Kuluvasta vuodesta on tulossa maailmanlaajuisesti seitsemänneksi lämpimin vuosi tilastoinnin alettua. Tilanne on vielä hälyttävämpi pohjoisella pallonpuoliskolla, missä vuosi nousee toiseksi lämpimämmäksi ennätysvuoden 1998 jälkeen.

WMO:n mukaan ilmaston lämpenemisen seurauksista erityisen huolestuttava on arktisen merijään sulaminen. Merijää arktisilla alueilla kutistui tänä kesänä pienemmäksi kuin koskaan 1970-luvulla aloitettujen satelliittikuvausten jälkeen.

YK:n alainen WMO esitteli Balin ilmastokokouksen yhteydessä alustavia tuloksia maaliskuussa julkaistavasta vuosittaisesta ilmastoraportistaan.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.