Mainos

Luomuruoan vientikysyntä kasvaa

Suomalaiselle luomuruoalle riittää yhä enemmän kysyntää ulkomailla. Vienti on kasvanut noin viisi prosenttia vuodessa ja sen uskotaan tuplaantuvan lähivuosina.

Luonnonmukaisesti tuotettuja elintarvikkeita myydään maailmalla 3,5 miljardin euron edestä vuodessa. Maailmalla uskotaan, että luomuun kannattaa sijoittaa. Luomumarkkinat kasvavat niin Kauko- ja Lähi-idässä, Yhdysvalloissa kuin Länsi-Euroopassakin jopa kymmenillä prosenteilla vuodessa.

Suomikin on päässyt hyvin mukaan: luomun vienti on lisääntynyt noin viiden prosentin vuosivauhdilla. Luomua viedään Suomesta jo 4,5 miljoonalla eurolla. Kaikki terveellisyyteen ja hyvinvointiin liittyvä kiehtoo.

- Ihmiset myöskin muualla kuin läntisessä maailmassa ovat enenevissä määrin kiinnostuneet paitsi omasta terveydestä, hyvinvoinnista niin myöskin ruoan turvallisuudesta, sanoo Finpron projektipäällikkö Silva Paananen.

Länsi-Euroopassa Suomen tärkein vientimaa on Iso-Britannia. Kaukaisimmat maat, joihin suomalaista luomua viedään, ovat Australia, Taiwan, Japani ja Korea. Finprossa uskotaan sateenkaariteoriaan: suomalaisten viejien kannattaa verkottua ja toimia yhdessä kuten kuuden suomalaisen yhtiön yhteinen vientirengas Organic Food Finland. Luomuvientiä on 1,5 miljoonalla eurolla vuodessa.

- Me nyt oletamme, että se noin luonnostaan kasvaa 10-20 prosenttia vuodessa. Toisaalta se voi nyt kasvaa paljon enemmänkin, että tässä on joitakin neuvotteluja käynnissä. Jos tulee positiivinen lopputulos, niin se sitten hetkauttaa näitä numeroita ihan mukavasti, sanoo Organic Food Finlandin vientijohtaja Erkki Pöytäniemi.

Valtaosa on teollista myyntiä. Vietävänä on muun muassa lakritsaa, perunatuotteita, rypsiöljyä ja kauraa. Keskeisimmäksi vientituotteeksi on noussut luomukaura. Myös suomalaista luomumarjaa kannattaisi jalostaa vientiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.