Luomuruoan kauppa kasvaa netissä

Luomuruuan nettikauppa on kasvussa niin sanottujen ruokapiirien vauhdittamana. Ruokapiiri on ryhmä ihmisiä, joka tilaa maataloustuotteita suoraan maanviljelijöiltä tai jalostajilta.

Luomuruuan nettimyyjiä toimii Suomessa jo nykyään kymmeniä. Luomuliiton toiminnanjohtajan Visa Vilkunan mukaan kaikkien luomutuotteiden myynti kasvoi viime vuonna jopa viidenneksellä.

- Netistä löytyy henkilöitä, jotka myyvät yhtä tai kahta tuotetta. Sitten löytyy marketteja, joilla on valikoimissaan enemmän tuotteita.

- Netistä voi ostaa myös tuoretuotteita. Niiden osalta homma toimii siten, että ruokapiirin yhdyshenkilöt keräävät tilauksen kasaan ja toimittavat sen vaikkapa lihan tuottajalle. Silloin sovitaan, mistä tuotteet noudetaan ja milloin. Kuivaelintarvikkeita voidaan toimittaa postitse, koska pilaantumisvaaraa ei ole, kertoo Vilkuna.

Ruokapiirejä on viime vuosina perustettu innokkaasti. Niiden lukumääristä ei ole tarkkaa tilastoa, mutta Vilkunan mukaan niiden koot saattavat vaihdella muutamista ihmisistä kymmeniin.

Trendikäs luomukauppa tulee pian

Luomutuotteiden osuus kaikista elintarvikeostoista oli viime vuonna noin prosentin.

- Luvun pienuus johtuu ehkä siitä, että esimerkiksi keskieurooppalaisiin verrattuna aloitimme luomuruoan tuotannon myöhään. Kysynnän kasvun tausalla on juuri ajatus siitä, että luomulla tuotettu ruoka on eettisesti tuotettu luonnon ja eläinten hyvinvointia silmälläpitäen. Keski-Euroopassa luomutuottaminen keksittiin aiemmin kuin meillä, perustelee Vilkuna.

Vilkunan mielestä luomulla on hyvä imago Suomessa, varsinkin kun kulutus kasvaa vauhdilla koko ajan.

- Vähättelystä on päästy eroon. Luomutilat voivat olla isoja tiloja, joissa on suunniteltua tuotantoa.

Vilkunan mielestä Suomeenkin pitäisi saada trendikkäitä luomutuotekauppoja Yhdysvaltojen tyyliin.

- Markkinoita pitäisi tehostaa ja tehdä kaupoista nykyistä trendikkäämpiä. Spesiaalimyymälä olisi hyvä ratkaisu, mutta jonkun kauppiaan pitäisi se hoksata ja ryhtyä vetämään sellaista. Uskon, että muutamassa vuodessa kysynnän ja tarjonnan lisääntyessä sellainen jopa onnistuu, Vilkuna ennustaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat