Mainos

Luomumerkityn elintarvikkeen pitää olla luomua

Luomuksi merkitty elintarvike ei saa Elintarvikeviraston mukaan esiintyä tavanomaisesti tuotettujen elintarvikkeiden tavaramerkeissä.

Tavanomaisesti tuotettujen elintarvikkeiden tavaramerkeissä ei saa käyttää heinäkuun alun jälkeen luonnonmukaiseen tuotantotapaan viittaavia ilmaisuja kuten bio, eko ja luomu. Elintarvikkeen pakkausmerkinnöissä, mainosmateriaalissa tai kaupallisissa asiakirjoissa saa olla viittauksia luonnonmukaiseen tuotantotapaan vain, jos kyseessä on todellinen luomutuote, kerrotaan Elintarvikevirastosta.

Rajoitukset perustuvat Euroopan unionin luomuasetukseen. Bio-, eko- ja luomu-ilmaisuja yksin tai yhdistettyinä muihin sanoihin millä tahansa EU-kielellä pidetään EU:ssa luonnonmukaiseen tuotantoon viittaavina merkintöinä paitsi silloin, jos ne eivät koske elintarvikkeen maatalousperäistä ainesosaa tai jos niillä selvästi ei ole yhteyttä luonnonmukaiseen tuotantotapaan.

- Bio- tai muu vastaava ilmaisu ei siis aina viittaa luonnonmukaiseen tuotantotapaan, vaan voi esimerkiksi ravintolisissä viitata myös siihen, että tuotteen sisältämä ravintoaine on biologisesti hyvin imeytyvässä tai hyväksikäytettävässä muodossa, Elintarvikevirasto selventää.

Bio- tai muut vastaavat ilmaisut saattavat myös liittyä elintarvikkeen ei-maatalousperäiseen ainesosaan kuten esimerkiksi mikrobeihin, jolloin luomuasetuksen rajoitukset eivät koske niitä.

Luomu-sanaa pidetään aina luonnonmukaiseen tuotantotapaan viittavana merkintänä. Esimerkiksi elintarvikkeen pakkausmerkinnöissä tai asiakirjoissa yrityksen nimessä sana "luomu" viittaa siihen, että kyseinen elintarvike on luonnonmukaisesti tuotettu.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.