Mainos

Luolapelastus etenee - loukkaantunutta nostettiin eilen 11 tuntia

Yksi kaikkien aikojen suurimmista pelastusoperaatioista Alpeilla lähestyy loppuaan.

Luolatutkija Johann Westhauser on saatu jo lähelle maanpintaa, noin 180 metrin syvyyteen. Edessä on nyt ehkä operaation vaikein osuus, kapea pystysuora onkalo, jonka kautta loukkaanut yritetään saada ylös. Pelastustöiden johdon mukaan Westhauser saadaan maan pinnalle torstaina tai perjantaina. 

Westhauserin pelastus Saksan syvimmästä ja pisimmästä luolasta on kestänyt yli puolitoista viikkoa. Olosuhteet huomioiden pelastustyöt ovat sujuneet nopeammin kuin odotettiin. Tällä hetkellä valmistaudutaan viimeiseen ja hankalimpaan osuuteen.

- Olemme vähän edellä aikataulusta, luolasta on tullut kokoajan hyviä uutisia pelastuksen etenemisestä,  torstaina tai perjantaina saamme Westhauserin päivänvaloon, toteaa  Stefan Schneider, pelastustöiden johtaja.

Eilen Westhauser saatiin nostettua köysien avulla noin viidensadan metrin syvyydestä viimeiselle väliasemalle 180 metrin syvyyteen. Matka kesti yhteensä 11 tuntia läpi hankalien ja ahtaiden onkaloiden. 

Luolassa työskentee viimeisellä osuudella 60 pelastajaa, noin 40 vuoripelastajaa odottaa luolan suuaukolla hoitaen alhaalla työskenteliville varusteita, ruokaa ja juomaa.

Potilaan mukana on koko ajan kulkenut myös italialainen luolapelastamiseen erikoistunut lääkäri, joka eilen kiipesi päivänvaloon ja hänen tilalleen laskeutui toinen italialaislääkäri viimeistä nostoa varmistamaan. Pelastajat joutuvat luolan sisäisten vesiputousten takia suojaamaan Johann Westhauseria koko ajan myös kastumiselta. 

Karlsruhen Teknologia Instituutissa työskentelevä Westhauser on Saksan kokeneimpia luolatutkijoita ja itsekin luolapelastaja. Westhauser oli mukana ryhmässä, joka löysi "Jättiläinen"-luolan  vuonna 1996 ja on tutkinut luolaa aktiivisesti vuodesta 2002 alkaen.

Hän sai puolitoista viikkoa sitten kovan iskun päähänsa ja ylävartaloonsa luolan katosta irronneesta kivilohkareesta. Kolmen tutkijan ryhmästä yksi kiipesi 12 tunnin matkan luolan suuaukolle hälyttämään apua. Avun hälyttämisen jälkeen käynnistyi yksi kaikkien aikojen suurimmista pelastusoperaatioista koko Alppialueella. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.