"Luokassa on aika hiljaista, mutta toisinaan saattaa olla visuaalista melua" – MTV Uutiset seurasi viittomakielisen luokan ensimmäistä koulupäivää

Koululaiset palasivat pulpettien ääreen 1:48

Koulut alkoivat tänään useimmilla Suomen koululaisilla. Koulutyö on alkanut esimerkiksi Helsingissä, Tampereella, Oulussa ja Jyväskylässä. Kävimme seuraamassa, miten Pitäjänmäen peruskoulun viittomakielisiltä vitos- ja kutosluokkalaisilta sujuu koulunpenkille paluu.

Syyslukukauden ensimmäiset päivät otetaan rauhallisesti. Lomakuulumisten vaihtamisen jälkeen askarrellaan uudet nimikyltit lokeroihin ja eteiskäytävän naulakoihin. 

Pitäjänmäen peruskoulussa viittomakieliset viides- ja kuudesluokkalaiset opiskelevat yhdessä. Luokassa on yhteensä viisi oppilasta, jotka ovat jo tuttuja keskenään. Myös opettaja on edellisiltä lukuvuosilta tuttu Mea Kervonen.

Liekö siinä syy sille, että kouluun paluu on sujunut helposti. Oppilaiden mukaan jännitystä on ollut ilmassa vain vähän. 

– Ihan normaalilta tuntuu, jatketaan siitä mihin keväällä jäätiin. Eniten odotan kuviksen tunteja. Tykkään tosi paljon piirtää, kertoo Matteo Kluk-Laurila

Aimi Rikala puolestaan kertoo pitävänsä eniten suomen kielestä, mutta myös historiaa hän odottaa innolla. 

Sen sijaan kumpikaan ei epäröi inhokkiaineen kohdalla: matematiikka. Rikalan mielestä kertolaskut tekevät siitä vaikeaa, Kluk-Laurilan mukaan se, että "pitää koko ajan ajatella ja laskea.

Luokassa kielten kirjo on laaja

Viidennelle siirtyvillä koululaisilla alkaa uutena historia, kuudesluokkalaisilla ruotsi. Luokka on monikielinen, sillä monen oppilaan äidinkieli on muun maan kuin Suomen viittomakieli. Kaikkien äidinkieli on viittomakieli, joten suomea opiskellaan toisena kielenä. Lisäksi opiskellaan englantia ja ruotsia.

– Tuntuu, että kaikki minun oppilaat ovat tosi monikielisiä ja jotenkin osaa vaihtaa kielten välillä tosi hyvin, paljon tulee eri kielten välistä vertailua. Että suomen kielessä sanotaan näin, englannin kielessä näin, ranskan viittomakielessä näin ja suomen viittomakielessä näin, kertoo Pitäjänmäen peruskoulun erityisluokanopettaja Mea Karvonen. 

Visuaalista opetusta

Opetus on visuaalista, ja sen tukena käytetään runsaasti kuvaa ja videota. Vaikka luokassa metelöinti ei ole ongelma, opettaja saa silti tehdä töitä keskittymisen säilyttämiseksi.

– Minun luokassa on aika hiljaista, mutta toisinaan saattaa olla visuaalista melua. Jos haluan puhua oppilaille, pitää varmistaa, että kaikki katsoo minua samaan aikaan Eli jos haluan puhua, niin aika usein heiluttelen käsiäni, että katsokaapa tänne, Karvonen kuvailee.

Pitäjänmäessä ainakin perjantai vierähtää vielä arkeen laskeutuessa. Koulukirjojen pariin siirrytään ensi viikon mittaan.

– On niin kaunis sääkin, että ehkä retkeilemme hieman, opettaja ehdottaa. 

Lue myös:

    Uusimmat