Mainos

Lunta tuli jopa lähes 30 senttiä – poikkeuksellisia lumimääriä vapun tienoille

Viime yön aikana sataneet lumimäärät ovat poikkeuksellisia tähän aikaan vuodesta. Lumisateista huolimatta terminen kevät on alkanut jo Pohjois-Lapissa asti.

Lunta satoi etenkin maan keski- ja itäosassa. Eniten lunta tuli vuorokauden aikana Sotkamossa, 28 senttimetriä. Ristijärvellä satoi lunta 24 senttimetriä ja Kuhmossa 22 senttimetriä.

Sotkamon lukema on jo poikkeuksellinen vapun ajan lumisademäärä. Ilmatieteen laitoksen mukaan vuodesta 1959 alkavissa sähköisissä tilastoissa vain kerran vapun tienoilla on satanut tätä enemmän lunta vuorokaudessa. Sodankylässä 2. toukokuuta 2007 lunta tuli 30 senttimetriä.

Pohjoisessa lunta on edelleen paikoin yli puoli metriä. Eniten lunta on Puolangalla, 91 senttimetriä. Enontekiöllä ja Kittilässä lunta on yli 80 senttimetriä.

Terminen kevät alkoi Pohjois-Lapissakin

Ilmatieteen laitoksen mukaan huhtikuu on ollut koko maassa tavanomaista lämpimämpi. Länsi- ja Pohjois-Lapissa on ollut jopa harvinaisen leutoa, eli näin leuto huhtikuu toistuu keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa.

Terminen kevät eteni huhtikuussa Pohjois-Lappiin saakka, missä se alkoi vajaan kuukauden tavanomaista aikaisemmin. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötilan katsotaan olevan pysyvästi nollan yläpuolella.

Terminen kasvukausi alkoi maan eteläosassa ja Etelä-Pohjanmaalla kahdeksannen päivän tienoilla, mikä on 2-3 viikkoa tavanomaista aikaisemmin. Terminen kasvukausi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi yli viiden plusasteen.

Kuukauden korkein lämpötila, 17,1 astetta, mitattiin Kauhavalla 12. huhtikuuta ja alin lämpötila, -15,5 astetta, Kittilässä samana päivänä.

Maan itäosassa ja Etelä-Pohjanmaalla satoi huhtikuussa harvinaisen paljon. Suurin vuorokautinen sademäärä, 29,2 millimetriä, mitattiin Kurikassa 13. huhtikuuta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.