Lundh perää kansainvälisen kaupan pelisääntöjä

SAK:laisen Metallityöväen liiton puheenjohtaja Per-Erik Lundh perää pelisääntöjä kansainvälisille suorille investoinneille. Pelisääntöjen laatiminen olisi saatava maailman kauppajärjestön WTO:n seuraavan neuvottelukierroksen asialistalle.

Pelisääntöihin on sisällytettävä mm. kestävä kehitys, työllisyys sekä sosiaalinen ja taloudellinen turvallisuus. Myös työntekijöiden oikeudet sekä ay-liikkeen toimintaoikeudet on turvattava niin kansallisesti kuin kansainvälisesti, Lundh vaati kansainvälisen metallityöväen liiton IMF:n kokouksessa Helsingissä tänään.

WTO:n uusi, kauppaesteiden vapauttamiseen tähtäävä neuvottelukierros alkaa vuoden vaihteessa. Kierroksen asialistaa puidaan ministerineuvoston kokouksessa Seattlessa loppuvuodesta. Lundh harkitsisi myös ns. Tobin-veroa eli pääoman siirron verottamista aseeksi valuuttakeinottelua vastaan. Verolla voitaisiin ainakin hidastaa ongelmien siirtymistä taloudesta toiseen. IMF:n kokouksessa keskusteltiin tänään euron vaikutuksesta talouteen ja teollisuuteen. Lundh totesi vahvan euron, dollarin ja jenin voivan parhaimmillaan rajoittaa valuuttakeinottelijoiden toimintamahdollisuuksia.

-Näin tasapainotetaan maailmantaloutta ja luodaan edellytykset tasoittaa kehityseroja kansainvälisen kaupan lisääntyessä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat