Mainos

Lumivyöryvaara Ruotsin tuntureilla

Ruotsin tuntureilla vallitsee suuri lumivyöryvaara. Kaikkia hiihtäjiä kehotetaan suureen varovaisuuteen hiihdettäessä reittien ja merkittyjen alueiden ulkopuolella.

Vyöryvaara

Vakavin tilanne on Norjan vastaisella rajalla Norrbottenin Björklidenissä sekä Härjedalenin Tänndalenissa ja Ramundbergetillä. Kyseisillä alueilla on voimassa nelosvaroitus. Tämä tarkoittaa sitä, että lumipeite on erittäin epävakaa, ja hiihtäjät voivat hyvin helposti sysätä lumen liikkeeseen.

Lievempi kolmosvaroitus koskee puolestaan mm. Årea, jossa aiheutettiin toissa päivänä kaksi pientä lumivyöryä. Stig Lundkvist Ruotsin hiihtohissiliitosta Slaosta valitteleekin, etteivät ihmiset suhtaudun varoituksiin vakavasti. Ruotsin hiihtohissiliitto on useiden vuosien aikana toiminut turvallisuuden parantamiseksi omissa hiihtokeskuksissaan.

Asiantuntijoiden mukaan lumivyöryyn joutuvan tulisi yrittää pysytellä lumipeitteen yläpuolella tekemällä uintiliikkeitä käsin ja jaloin. Jos joutuu lumen alle, on yritettävä ryömiä ja pitää hengitystiet vapaana. Tilastojen mukaan joka toinen puoli metriä syvään lumeen hautautunut jää eloon. Jos lunta on yli kaksi metriä, vain harva selviytyy.
(STT-MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.