Mainos

Lumiurakoitsijoista jo pulaa, hinnat kasvaneet kunnissa rajusti

Kuntien lumityökustannuksissa on suuria eroja. Monissa kaupungeissa talvikunnossapidon kulut ovat kohonneet rajusti viime vuosina. Yhtenä syynä pidetään alan heikkoa vetovoimaa, ja sitä kautta kilpailun puutetta.

Kustannustason nousu on huikea. Esimerkiksi Joensuussa traktorikaluston tuntihinta on hurahtanut kahdessa vuodessa yli 40:ään euroon. Lumityöt ovat kallistuneet vertailutavasta riippuen jopa puolella.

- Kulut meidän puolella, esimerkiksi polttoainekulut ovat nousseet, koneitten hinnat karkaa käsistä, tästä se koostuu, urakoitsija Pertti Immonen kertoo.

Lumityöurakoitsijat ovat kunnissa vähentyneet ja sama havainto on tehty Joensuussakin. Ala ei houkuttele uusia yrittäjiä. Työajat ovat hankalat, kiitosta tulee harvoin.

Hintatason nousun syyksi näyttäisi jäävän kilpailun puute. Joensuu sai vielä toistakymmentä tarjousta, mutta hinta oli kaikilla sama.

- Vähän panee ihmettelemään, että kuinka niillä kaikilla on niin sama tuntihinta, että en minä nyt varsinaisesti ole syytöksiä esittämässä, mutta aika tavalla samalla tavalla pojat laskevat nämä kustannuksensa, kuntatekniikan johtaja Anu Näätänen Joensuun kaupungilta kertoo.

Hintataso on noussut sellaista vauhtia, että kunnissa on pakko taas miettiä oman työn lisäämistä. Todennäköisempi ja halvempi vaihtoehto on kuitenkin se, että säästöjä haetaan harventamalla aurauskertoja. Veronmaksajat pimputtelevat siis jatkossakin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 10.12.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.