Lumisateita pohjoiseen – kahdella paikkakunnalla yhä yli metri lunta

Lumisade huonontaa yöllä ja aamulla ajokeliä pohjoisessa. Etelän ja lännen aurinkoisilla alueilla lämpötila voi kivuta lähipäivinä kymmenen asteen tienoille.

Tänään etelässä ja lounaassa on pääosin poutaa, aurinkokin pilkahtelee. Päivän aikana maan itäosassa sataa vettä. Sateet leviävät Pohjois-Pohjanmaalle, Kainuuseen ja illan aikana myös Lappiin. Lapissa sateet muuttuvat yöllä lumeksi.

– Ensi yönä maan pohjoisosassa sataa lunta varsin yleisesti. Eniten lunta kertynee Etelä-Lapissa, viitisen senttimetriä. Torstaiaamuna Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla ajokeli voi olla huono, tosin se muuttuu vesikeliksi varsin nopeasti, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Liisa Rintaniemi.

Matalapaine jää torstaiksi Suomen ylle.

– Kuurosateita tulee laajalti koko maassa. Vesikuurojen lisäksi pohjoisessa ja idässä satelee lunta. Muuallakin voi tulla rakeita ja lumijyväsiä, sanoo Liisa Rintaniemi.

Perjantai ja lauantai ovat melko poutaisia päiviä. Pohjoisvirtauksessa lämpötilat ovat yleisesti 5-10 asteessa. Lämpimintä on etelässä ja lännessä.

Kilpisjärvellä lunta 112 senttimetriä

Pohjoisessa on yhä laajalti yli puoli metriä lunta. Lumisinta on Enontekiön Kilpisjärvellä Käsivarressa, missä lumipeite on viime aikoina kasvanut ja on nyt virallisessa havaintopisteessä 112 senttimetriä. Myös Puolangalla Kainuussa lunta on vielä yli metri, 101 senttimetriä.

Lapissa lumipeite on paksuimmillaan usein vasta huhtikuun alkupuolella. Lumensyvyyden Suomen ennätys on mitattu tähän aikaan vuodesta vuonna 1997, kun Enontekiön Kilpisjärvellä mitattiin 19. huhtikuuta lunta 190 senttimetriä. Lumipeite lähtee etelässä tyypillisesti maalis-huhtikuun vaihteessa, pohjoisimmassa Lapissa vasta toukokuun lopulla. Maan etelä- ja keskiosasta lumet sulivat tänä vuonna selvästi keskimääräistä aikaisemmin.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.







Uusimmat