Mainos

Lumipyry saapuu tiistaiksi – sää lauhtuu paikoin 40 asteella

Ajokeli on tiistaina huono koko maassa lumipyryn takia. Sää lauhtuu samalla rajusti. Länsi- ja etelärannikolla sateet tulevat osittain räntänä ja jopa vetenä.

Tänään on mitattu talven tähän asti kovimmat pakkaset, kun Sodankylässä lämpötila oli aamulla -39,7 astetta. Ilmatieteen laitoksen mukaan lukema on harvinaisen kylmä joulukuun pakkasiksi, sillä viimeksi näin kylmää on ollut joulukuussa vuonna 2002. Viime talven kylmin lukema oli maaliskuussa Taivalkoskella mitattu -38,2 astetta. 

Lämpötila kohoaa Lapissa keskiviikkoiltapäivään mennessä paikoin jopa yli 40 asteella maanantaiaamun lukemista.

Tiistaina lunta 5-10 senttimetriä

Viikon sää on siis vaihtelevaa. Maanantai on ollut vielä poutainen ja kylmä pakkaspäivä koko maassa. Etenkin isojen ja sulien vesistöjen lähistöllä voi tulla lumikuuroja. Lapissa pakkasta on ollut päivälläkin paikoin 35 astetta, mutta paikalliset erot ovat olleet suuria. Maan etelä- ja keskiosassa on kylmintä myöhään illalla, jolloin pakkanen kiristyy 10-20 asteeseen.

Pilvisyys lisääntyy koko maassa ensi yönä. Tuulet kääntyvät puhaltamaan lounaasta ja pakkaset alkavat heiketä.

– Tiistaiaamuna Itä-Lapissa voi olla vielä liki -30 astetta, mutta muualla lämpötilat ovat pääosin -10…-15 asteessa, etelä- ja länsirannikolla pakkanen on enää heikkoa, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas.

Tuulet voimistuvat tiistaina. Aamulla lumipyry saapuu jo länsirannikolle ja Länsi-Lappiin.

– Ajokeli muuttuu huonoksi koko maassa tiistaipäivän aikana lumipyryn ja voimakkaan lauhtumisen takia. Iltapäivällä lunta sataa jo Helsinki–Kuopio–Koillismaa-linjan länsipuolella. Länsi- ja etelärannikolla sateet muuttuvat nopeasti rännäksi ja jopa vedeksi, kun lämpötila nousee nollan yläpuolelle. Tiistain aikana lunta kertyy yleisesti 5-10 senttimetriä. Etelä- ja länsirannikolla osa sateista on kuitenkin vettä ja räntää, eikä lumi pysy pitkään maassa, toteaa Markus Mäntykannas.

Pakkanen heikkenee muuallakin alle 10 asteeseen, Itä-Lapissa voi olla vielä 20 asteen pakkaslukemia. Tiistai-iltana lämpöasteita on jo laajalti maan etelä- ja keskiosassa ja Meri-Lapissa.

Tämän hetken ennusteen mukaan keskiviikko on viikon lauhin päivä. Silloin lämpöasteita on koko maassa, lännessä paikoin jopa viisi astetta. Sää on enimmäkseen poutaista, mutta pilvistä. Lapissa voi tulla vesi- tai räntäkuuroja.

Lumisateiden etenemistä ja ennustetta voi seurata MTV:n sääsivuston sadetutkasta. Sivustolta löytyvät lisäksi muun muassa ajokelitiedot ja kelikamerat.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavilla


Katsomo-video ei ole saatavillaMainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.